Изтекъл документ от Агенцията за национална сигурност на САЩ определя белите хора като потисници

Изтекъл документ от Агенцията за национална сигурност (АНС) на Съединените щати разкрива пропагандирането на идеологии за разделение на расова и полова основа с особен акцент върху белите хора, които са характеризирани като потисници, пише ZeroHedge, позовавайки се на Epoch Times.

Копие от документа за многообразието, равнопоставеността и приобщаването на АНС, публикуван през май 2022 г., беше получено наскоро от The Daily Wire. В речника са дефинирани 327 термина за „социална справедливост“ и изрично се насърчават идеологиите на критичната расова теория и ЛГБТ.

В него се определя „заселнически колониализъм“ като налагане на кодове за превъзходство, като например „превъзходство на бялата раса“. Примерите включват „белите европейски окупации на земи в днешните Съединени щати, испанските селища в цяла Латинска Америка и правителството на апартейда, създадено от бели европейци в Южна Африка“.

„Белокожата крехкост“ се определя като състояние, при което „дори минимално количество расов стрес става непоносимо, предизвиквайки редица защитни ходове (при белите хора). Тези ходове включват външна проява на емоции като гняв, страх и вина, както и поведение като спорове, мълчание и напускане на предизвикващата стрес ситуация. Тези поведения на свой ред функционират, за да възстановят расовото равновесие на белите. Расовият стрес е резултат от прекъсване на расово познатото“, се казва в документа, като същевременно се цитира Робин Ди Анджело.

Ди Анджело е автор на книгата “ Белокожата крехкост: Защо на белите хора им е толкова трудно да говорят за расизма“, както и следващо издание, което е „адаптирано за млади хора“, където се използват редица нои термини въведени за да обяснят и оправдаят различните форми на сегрегация.

Терминът „културен расизъм“ се определя само по отношение на белите хора или „белотата“, за която се твърди, че автоматично се счита за „по-добра“ или „по-нормална“ от другите расово определени групи.

„Институционалният расизъм“ създава „предимства за белите и потисничество и неравностойно положение за хората от групите, класифицирани като цветнокожи“.

„Микрооценяването“ е отричането на чувствата или мислите на „цветнокожия“. Като пример се посочва: „Белите хора често питат азиатско-американските граждани къде са родени, предавайки им посланието, че са вечни чужденци в собствената си земя.“

За „членове на привилегирована група“ се казва, че са хора, принадлежащи към следните групи – „бели, мъже, собственици, висша средна класа, хетеросексуални, неевреи, християни, лица без увреждания“.

„Белотата“ се определя като „широка социална конструкция, която обхваща бялата култура, история, идеология, расовизация, изрази, преживявания, епистемология, емоции и поведение, и извлича материални политически, икономически и структурни ползи за тези, които в обществото се считат за бели“.

В публикация в социалната мрежа X на 15 ноември републиканецът Майк Уолц потвърди автентичността на документа. „Безумно е, че имаме АНС, която се фокусира върху обучението на нашите разузнавателни анализатори за „бяла крехкост“, „ze“ и „zir“ и безброй други политизирани термини, които никой сериозен човек не използва“, каза той.

Министерството на отбраната също е разгърнало идеологии за многообразие, като Пентагонът е похарчил милиони за тези усилия. Общо за фискалните години 2022, 2023 и 2024 г. финансирането за „многообразието“ възлиза на 269,2 млн. долара.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!