Антъни Блинкен пак отива до Израел и Йордания. САЩ тревожни, заради напрежението

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще пътува до Израел и Йордания, съобщи Държавният департамент, тъй като напрежението остава високо на фона на ескалиращата война на Израел срещу Хамас в Ивицата Газа. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви в сряда, че Блинкен ще започне пътуването си в петък, което е второто му посещение в региона за по-малко от месец, като в програмата му е включена среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

„Той ще потвърди подкрепата на САЩ за правото на Израел да се защитава в съответствие с международното хуманитарно право и ще обсъди необходимостта да се вземат всички предпазни мерки за свеждане до минимум на цивилните жертви, както и работата ни по предоставяне на хуманитарна помощ“, заяви Милър пред представители на медиите.

Съобщението идва в момент, когато САЩ заявиха, че първите им граждани са успели да напуснат Газа през контролно-пропускателния пункт Рафах в Египет. Милър потвърди, че сред чужденците, преминали в Египет, е имало „първоначална група“ американски граждани, но не посочи техния брой. Президентът Джо Байдън заяви, че администрацията му ще работи, за да гарантира, че още американски граждани ще могат да напуснат Газа през следващите дни.

Планираното посещение на Блинкен идва в момент, когато Израел засилва въздушните бомбардировки на Газа и бавно увеличава наземните операции в Ивицата, където израелските въздушни рейдове и ограничителната обсада създадоха тежки хуманитарни условия.

В сряда Йордания отзова посланика си от Израел, като заяви, че той няма да се върне, докато Израел не прекрати нападението си. Израел отхвърли нарастващите призиви за прекратяване на огъня и заяви, че се бори за сваляне на палестинската групировка Хамас, която на 7 октомври извърши смъртоносно нападение в южната част на Израел, при което според израелските власти са загинали над 1400 души, повечето от които цивилни.

Групи за защита на правата на човека, международни организации като ООН и съседни държави като Йордания обръщат внимание на опустошителното въздействие на израелските атаки и суровата обсада върху 2,3 милиона палестинци в Газа, където според властите са загинали 8796 души, повече от една трета от които деца.

Арабските страни осъдиха израелското нападение срещу гъсто населения бежански лагер Джабалия в северната част на Газа във вторник, при което според палестинските власти е изравнен със земята цял жилищен блок и са убити десетки хора.

Здравните услуги в Газа също са изчерпани или затворени, тъй като израелската обсада прекъсва достъпа до стоки от първа необходимост като гориво, електричество и медицински консумативи.

САЩ разочароваха арабските си съюзници с подкрепата за Израел, тъй като официалните лица смекчават изявленията си за подкрепа с призиви към Израел да спазва международното право по време на кампанията си, но отхвърлят призивите за прекратяване на сраженията.

Запитан за решението на Йордания да изтегли своя дипломат от Израел, Милър заяви, че САЩ споделят „загрижеността, която те изразиха във връзка с тежката хуманитарна ситуация в Газа“, но че намаляването на дипломатическите канали „не е продуктивно“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!