Англия заподозря Китай, че ще я шпионира чрез емблеми на шапки

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заподозря в шпионаж китайския доставчик на армейски емблеми за военни шапки, съобщи вестник Financial Times на 15 юни.

В материала се припомня, че кралят на Великобритания Чарлз III (принц Чарлз) е променил кралския герб. Това налага да се сменят значките на всички военни шапки. Договорът за производството на емблемите е възложен на йоркширската компания Wyedean Weaving, която отчасти използва фабрики в Китай за тази цел.

„Има опасения, че кокардите може да имат вградени устройства вътре в тях за проследяване или GPS предаватели. Резултатът е забавяне на въвеждането на значките, тъй като Обединеното кралство няма капацитета да ги произвежда толкова бързо или евтино“, обясни високопоставен служител пред изданието.

Financial Times отбеляза, че представителите на западните разузнавателни служби са били разделени на два лагера при оценката на подозренията на Лондон. Някои смятат, че значките определено трябва да се правят във Великобритания, докато други наричат ​​опасенията на Министерството на отбраната пресилени.

„Китай е част от нашите вериги за доставки, ние сме там от 15 години, имаме дългогодишна връзка и никога не е имало никакви притеснения“, обясни Сузане Уолбанк, директор във фирмата за униформи, добавяйки, че новата партида значки ще се произвеждат в различни страни, включително Китай, но те са тествани за качество в Обединеното кралство.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!