Андрей Белоусов: Русия може да излезе пред света, като пазител на консервативните ценности и традициите

Русия има свой собствен културен код. Наша собствена културна идентичност, която огромното мнозинство от държави и народи нямат

В света се разгръщат редица глобални процеси и се оформят нови тенденции. Протичат силни процеси в световната икономика, в отношенията между Китай и САЩ. Появяват се на нови супер икономики като Индия, Индонезия, Бразилия и редица други на световната сцена. Русия може да се превърне в пазител на традиционните ценности на Запада“, това коментира в интервю за телевизия РБК, първият вицепремиер на Русия Андрей Белоусов.

По-важното от интервюто:

Направленията, с които Русия може да излезе пред света, е традицията и консерватизмът в дългосрочен план. Това трябва да бъде модерен консерватизъм. Русия може да се превърне в пазител на традиционните ценности на Запада. Докато Западът се е сбогувал с тези свои традиционни ценности и е преминал към нещо друго, което всъщност е антитрадиционно в рамките на постмодернизма. Запазвайки традиционните ценности на Запада, които в известен смисъл са ценностите на западната християнска цивилизация, на европейската цивилизация, Русия може да стане пазител на тези ценности. Следователно не е правилно да се твърди, че Западът е наш враг. Защото на Запад има големи социални слоеве, които са свързани именно с традиционните ценности. И тук може да се окаже, че Русия е спасителна сламка за тях.

Сега е по-правилно да се говори не за завой на Изток, а за завой на Юг.  Но думата „завой“ е доста коварна, защото тя тегли със себе си идеологията на глобалния свят. Глобалният свят – така беше в съзнанието поне на идеолозите на този свят – е моноцентричен – Англосаксонското ядро и стара Европа управляваха света.

Това, което една суверенна държава трябва да притежава е идентичност.

Казват, че разполагаме с огромни ресурси, имаме талантливо население. Всичко това е вярно. Но най-важното необходимо условие за нашата самобитност е огромната ни култура. Русия има свой собствен културен код. Наша собствена културна идентичност, която огромното мнозинство от държави и народи нямат. Това, много добре е усещал Достоевски. Патосът му, особено в негови произведения като „Дневник на писателя“, там е изразен със стопроцентова изтънчена точност. След това има и цяла поредица от автори от XIX и XX век. Това е нашият основен ресурс, за пред света. 

Трябва да бъдем носители на този културен код, да го потдържаме с патриотизма, чрез възпитанието на децата с предаване на опита на бащите и дедите. Ако решим този въпрос, то проблемите свързани с икономиката ще са второстепенни. Икономическите проблеми са много сложни, но съм сигурен, че ще успеем да ги решим, защото имаме всичко, от което се нуждаем. През 90-те години на миналия век съсипахме много, но това, което беше съсипано за десет години, може да бъде възстановено за две-три години на ново ниво и с ново качество.

Страната ни винаги се е характеризирала със значителни ценностни различия, които са се изостряли по време на реформи. Да се опиташ да накараш всички да се впишат в един калъп и да ги принудиш да отидат някъде, е трудно, невъзможно и контрапродуктивно. Но трябва да има ядро, което да се появи и което да обединява всички около себе си.

***

По отношение на световната икономика, свидетели сме на разпад на основните връзки, на които тя се основаваше от 90-те години на миналия век до 2000 г. Равновесието се поддържаше преди всичко в отношенията между САЩ и Китай. САЩ се деиндустриализираха, преминавайки към сферата на услугите, високи технологии и т.н. В резултат на това днес те имат голям дефицит по платежния си баланс и бюджетен дефицит. Той беше финансиран от спестовния Китай. Но не само Китай, а и от Великобритания, която стана една голяма американска банка.

Днес е налице тенденция на индустриализация на страните от втория ред от Изтока и Юга. Това са арабските страни, някои африкански, Бразилия, най-големите латиноамерикански страни, Индия, Индонезия. Това е много мощна тенденция, която ще преобрази изцяло икономическата карта на света.

В края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век огромно количество ресурси, контролирани преди това от Съветския съюз се оказаха без надзор. И започна бързото им развитие (усвояване). Това даде много бърз растеж на световната икономика и създаде илюзията за глобализация. Но глобализацията стана не само едноцентрична, но и с домининация на търговията над реалното производство. Финансите  доминираха над търговията.

Днес, Русия може да предложи много на другите страни по света. При създалата се ситуация бих поставил на първо място храната, тъй като Русия притежава много голяма част от плодородната земя в света. Разбира се, има и енергия, енергийни услуги, енергийна сигурност. Русия може да предложи военна сигурност. В някои области Русия може да предложи технологии, в други логистика. Защото редица трансконтинентални транспортни коридори минават през Русия. 

Източник: RBK

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!