Американците се давят в дългове. Просрочията по заемите растат главоломно

Макар Джо Байдън да настоява, че американците се справят чудесно, като в речта си за състоянието на САЩ миналата седмица заяви, че „на нашата икономика завижда целият свят“, американците са напълно смазани от инфлацията (за която администрацията на Байдън обвинява „свиващата се инфлация“ и „корпоративната алчност“) и, разбира се, от осакатяващия дълг, пише в свой анализ ZeroHedge

Признаците са очевидни. Миналата седмица отбелязахме, че времето за погасяване на банковите кредити се увеличава и вече е над нивата отпреди пандемията.

На всичкото отгоре, докато кредитните карти и неселскостопанските, нежилищни заеми за търговски недвижими имоти доведоха до тримесечното увеличение на нетекущата лихва, жилищните ипотеки доведоха до тримесечното увеличение на дела на заемите с просрочие от 30 до 89 дни.

И макар че Байдън и екипът му могат да си правят каквито си искат внушения, средната стойност на проучванията на RealClear Politics показва, че само 40% от хората одобряват начина, по който Байдън се справя с икономиката.

В петък Bloomberg се задълбочи в последиците от „ЗАВИДНАТА“ икономика на Байдън върху американците – по-конкретно как огромните дългове (особено кредитни карти и заеми за автомобили) напълно смазват хората.

„Две години след като Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти, за да укроти цените, нивата на просрочията по кредитните карти и заемите за автомобили са най-високите от повече от десетилетие. За първи път в историята лихвените плащания по тези и други неипотечни дългове са също толкова голяма финансова тежест за домакинствата в САЩ, колкото лихвените плащания по ипотечните кредити„, пише информационната агенция.

Според новината това представлява трудност за милиони потребители, които движат американската икономика.

Междувременно изглежда, че Фед няма да намали лихвите преди края на тази година.

Според документ от февруари на МВФ и Харвард, високата цена на заемите напоследък – нещо, което не се отразява в данните за инфлацията – е в основата на слабите потребителски настроения, въпреки че инфлацията била намаляла и пазарът на труда се е възстановил (благодарение на увеличаването на работните места почти изцяло от имигранти).

Накратко, дълговото бреме превърна живота под управлението на президента Байдън в постоянна борба в цяла Америка.

Според Wells Fargo семействата са поемали дългове със сравнително бързи темпове – без съмнение, за да поддържат същия си начин на живот, какъвто са имали от ниските лихвени проценти и стимулите от времето на пандемията. Всъщност само четири години бяха необходими на домакинствата да установят ново рекордно ниво на дълга, след като изплатиха заемите през 2021 г., когато лихвените проценти бяха почти нулеви.

Междувременно това нараснало дългово натоварване се утежнява от лихвените проценти по кредитните карти, които според Фед са се покачили до рекордните 22%.

Причина, поради която някои американци са могли да поемат по-голям финансов товар с неипотечен дълг, е, че са изтеглили жилищни кредити при ултраниски лихвени проценти, оставяйки място в балансите си за други видове заеми. В края на миналата година ефективният лихвен процент по ипотечния дълг в САЩ беше едва 3,8%. Сега обаче реалностите са други.

„Много потребители са натоварени до краен предел – изтощени са от дългове и едва държат главите си над водата“, заяви пред Bloomberg Алън Швайцер, мениджър в кредитно-фокусираната инвестиционна компания Beach Point Capital Management.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!