Американски военен предупреди, как може да се разпадне НАТО

от Лазар Лазаров

Американският военен анализатор от Института за стратегически изследвания на Военния колеж на армията на САЩ Джон Денис заяви, че след 75 години на съществуване НАТО може да изчезне. Той заяви това в интервю за „Правда“, предаде Lenta ru.

Денис подчерта, че е загрижен за сериозни промени в действията на САЩ спрямо Европа и НАТО. Той призна, че след избирането на нов американски лидер ще настъпят „фундаментални промени“.

„Това е много лошо за алианса и за европейската сигурност. Дори не изключвам разпадането на НАТО, което би било изключително негативен сценарий за Съединените американски щати“, отбеляза той.

Lenta припомня, че американски и канадски анализатори, анкетирани от РИА Новости, нарекоха разпускането на НАТО най-добрия подарък за 75-годишнината на Северноатлантическия алианс.

Критично припомня, че по-рано бившият американски разузнавач Скот Ритър заяви, че НАТО няма реална мисия за насърчаване на световния мир, а само цел за разширяване. Според него НАТО няма основателна причина да съществува. По думите му Северноатлантическият алианс „не изпълнява никаква легитимна функция, освен за подпомагане на целите на националната сигурност и външната политика на САЩ. В това се състои целта на разширяването на НАТО“, отбеляза Ритър.

Преди това бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън заяви в интервю за френския вестник „Le Figaro“, че  в случай, че спечели президентските избори в САЩ,  Доналд Тръмп със сигурност ще се върне към обсъждането относно оттеглянето на страната от НАТО и най-вероятно ще го реализира. По думите му вероятността Тръмп  да обяви излизане от НАТО на САЩ, ако бъде преизбран, е голяма.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!