Американското оръжие пристига в Израел

Първата пратка американски оръжия пристигна в Израел, а държавният секретар Антъни Блинкен е на път за Израел, за да помогне в оценката на нуждите на страната, тъй като разпалването на конфликта и евентуалното въвличане в него на Ливан и Сирия подхранва опасенията за по-широк конфликт, пише New York Times.

Държавният секретар на САЩ Блинкен ще пристигне в Израел в четвъртък, 12 октомври, където ще се срещне с висши израелски правителствени служители, за да обсъди военните нужди и преговорите за взетите от Хамас заложници. Той също така ще отправи предупреждение към съюзниците на Хамас, ислямистката групировка, отговорна за нападенията в събота, да не се присъединяват към войната срещу Израел.

Мащабът на нападенията от събота 7 октомври е огромен. Израелските военни навлизат в градовете в южната част на страната, които бяха превзети от над 1500 палестински въоръжени лица. Докато те прочистват градовете, се появяват доказателства – под формата на видеоклипове, снимки и разкази на свидетели – за жестокостите, които Хамас са извършили срещу цивилни граждани. Израел съобщи, че броят на загиналите там е нараснал до 1200 души.

Израел засили ответните си действия, изстрелвайки ракети по Ивицата Газа вече пети ден, като според министър-председателя Бенямин Нетаняху и висшите му военни ръководители атаките ще бъдат „по-големи от преди и по-тежки“. Убитите палестинци са повече от 900.

Докато израелските военни струпват танкове и войници по границата с Ивицата Газа, за да поправят оградата, която силите на Хамас пробиха, не е известно дали Израел ще нареди сухопътна инвазия в Газа – бедния крайбрежен анклав с над 2 милиона жители, управляван от Хамас.

Анализ на сведенията от Хамас и сателитни снимки, направен от New York Times, показват как въоръжените лица са успели да осъществят такава сложна операция в събота сутринта. Изглежда, че те са унищожили комуникационни кули в близост до границата с Газа, които са от ключово значение за отбраната на Израел. Еврейската държава все още не е казала почти нищо за това, което изглежда като грандиозен провал на службите за сигурност и разузнаване.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!