Алексей Белов: На мостика на европейския Титаник настъпва геополитически безпорядък

Алексей Белов, Фонд за стратегическа култура

от Лазар Лазаров

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен се похвали в социалните мрежи с приемането на 14-ия „суров“ пакет от санкции срещу Русия, който според нея „ще лиши още повече Руската федерация от достъп до ключови технологии, допълнителни приходи от енергия и ще засегне сенчестия флот на Путин и сенчестата банкова мрежа в чужбина.“

Радостта на една убедена русофобка е доста очевидна, но по-нататъшната й съдба вече е под голяма въпрос. Както заяви президентът на Европейския съвет Шарл Мишел на 17 юни, държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз не са постигнали споразумение за преназначаването на Урсула фон дер Лайен на поста председател на Европейската комисия.

По информация на европейската версия на списание „Politico“ препъникамъкът е била позицията на Унгария, която е отказала да даде кредит на доверие на сегашното ръководство на ЕК за още един петгодишен срок.

„Ще бъде много трудно за Унгария да подкрепи фон дер Лайен за втори мандат. Отношенията между ръководителя на Европейската комисия и Унгария далеч не бяха идеални“, предупреди унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Боку, отбелязвайки, че властите на страната не са против останалите имена в списъка с кандидати за висши длъжности.

Фото: Фонд за стратегическа култура

Разбира се, самата фон дер Лайен не е доволна от случващото се. Фактът, че „резервната площадка“, която до вчера съществуваше под формата на поста генерален секретар на НАТО, вече е затворена, засилва нервността на „вещицата Урсула“. Както съобщи нидерландският телевизионен канал, позовавайки се на свои източници през септември т.г., алиансът ще бъде оглавен от нидерландския премиер Марк Рюте.

Така фон дер Лайен има само два варианта – или отново да оглави Европа или да излезе от обръщение.

Трябва да се отбележи също, че гореспоменатият Шарл Мишел прави опит, очевидно безуспешен, да се отърве от Урсула. Буквално веднага след обявяването на резултатите от неотдавнашните избори за Европейски парламент (ЕП), които бяха спечелени формално от центристи, но в действителност от ултралибералите (те издигнаха фон дер Лайен за свой кандидат), ръководителят на Европейския съвет се опита да свика среща на лидерите на държавите членки на ЕС, без да покани председателя на Европейската комисия.

Фото: Reuters

Шарл Мишел, Председател на Европейския съвет

Въз основа на информация, която полският премиер Доналд Туск любезно сподели с журналисти след преговори с люксембургския си колега Люк Фриден, бившият португалски премиер Антонио Коща ще замени ренегата Мишел. Така че по всичко личи, че европейският дворцов преврат се е провалил.

Впрочем неудачникът интригант няма да остане съвсем без работа. Според слуховете го очаква ресорът на министър на външните и европейските въпроси на родната Белгия. Това, разбира се, е истинско понижение, но като почетна възможност е напълно подходящо.

Друг кандидат за важен пост в ЕС – Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност – е настоящият ръководител на естонското правителство Кая Калас. Така с 99% вероятност можем да предположим, че именно тя ще замени окончателно изпадналия в расизъм „любител градинар” Жозеп Борел.

Интересното е, че най-положителните емоции от тази новина изпитаха самите естонски граждани. Както пише местната преса, „напускането е най-доброто, което Кая Калас може да направи за страната в момента“.

„Време е Кая Калас и Реформистката партия да признаят, че сегашното правителство е недееспособно. Кабинетът на министрите демонстрира невъзможност да реши острите проблеми в икономиката, финансите и отбраната. За Калас би било по-добре да напусне и да заеме длъжност в Брюксел, за да даде шанс на ново правителство. Калас показва с цялата си външност, че не се интересува толкова от вътрешните работи на Естония, колкото от европейската политика. Заради постоянните кавги правителството е частично парализирано и никой не иска да взема нови сериозни решения. Причината е и в това, че всички очакват Кая Калас да замине на работа в Брюксел “, отбелязва изданието Postimees.

Освен вече споменатите, за значителни позиции в новото европейско ръководство се борят белгийският премиер Александър Де Кроо, бившият министър-председател на Белгия Софи Уилмес, външният министър на Люксембург Ксавие Бетел и бившият премиер на Ирландия Михол Мартин.

Предполага се, че настоящият полски външен министър Радослав Шикорски ще бъде назначен за първия европейски комисар по въпросите на отбраната.

Да се каже, че в крайна сметка се е получил екип от милитаристични ястреби с ярко изразена русофобска окраска, означава да не се каже нищо. И, уви, от тази сбирка на неонацистки либерални фанатици не може да се очаква благоразумие. В такава компания еврофюреринът Урсула фон дер Лайен ще продължи да гради своя еврорайх още по-настойчиво. И настоящата квазинацистка Украйна, с която ръководителят на Европейската комисия обяви миналата седмица, че преговорите за присъединяване към ЕС ще започнат този месец, ще бъде добре дошла в такава Европа. Ето това наистина са „европейските ценности“.

И все пак ще се въздържа максимално от собствените си оценки за перспективите на Европейския съюз и по-скоро ще дам думата на издание, чиито редактори трудно могат да бъдат заподозрени в проруска позиция. Така британският „Financial Times“ пише, че резултатите от изборите за ЕП и последвалите промени в ръководството на ЕС ще доведат до „геополитически хаос“ в Европа. 

Като основни рискове за Европейския съюз експертите, интервюирани от изданието, посочват победата на Русия, завръщането на Тръмп, влошаването на отношенията с Китай, общото политическо разединение в Европа и накрая „неадекватния отговор на изменението на климата и неуспеха да се спре спадът в конкурентоспособността на бизнеса и глобалното икономическо влияние на Европа“. 

Особена загриженост предизвикват и ясно изразените милитаристични планове на ръководството на ЕС.

„Европейските военни разходи се увеличиха през последните години, но все още представляват малък дял от глобалните разходи за отбрана. С това е свързан и въпросът за разширяването на ЕС в Източна и Югоизточна Европа. Това също ще струва пари, а също така ще изисква мащабна реорганизация на процедурите за гласуване и други институционални механизми на ЕС“, отбелязва изданието.

Според Financial Times задачите, които глобалистите, които в момента ръководят ЕС, предлагат да решат, а именно промяна на икономическата парадигма за повишаване на конкурентоспособността на Европа, ускоряване и консолидиране на европейската отбранителна индустрия и разширяване на Европейския съюз, се сблъскват с пълна липса на финанси.

„Европейският бюджет в сегашния си вид не може да изпълни редица амбициозни задачи – от възстановяването на Украйна до нисковъглеродната енергетика, истинска индустриална политика и инвестиции в изкуствен интелект. В същото време бъдещето на ЕС зависи от способността му да се справи с тези предизвикателства – в случай че не успее, той ще остане далеч зад САЩ и Китай“, обобщават британските анализатори.

И честно казано, на практика няма какво да се добави към казаното по-горе, може би с изключение на едно: ако европейската „бедност“ пречи на превръщането на Европа в нов Райх, готов и, най-важното, устремен към разпалване на голяма война, то нека ЕС остане завинаги беден, още повече че политиката на сегашните американски и европейски власти е изключително способства за това.

Не бива да се пречи на САЩ да съсипят Европа, защото от нея добро не може да се очаква.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!