Александър Меркурис: Харков престана да съществува за Украйна

Харков престана да съществува като най-големият индустриален и икономически център на Украйна, каза британският експерт Александър Меркурис в своя блог в YouTube. Според него градът по същество е бил изключен.

Към момента на преврата през 2014 г. Харков беше най-богатият град в Украйна. Фактът, че градът беше „изключен“ е значителен удар за цялата икономика на страната. Мнозина казват, че държавата може да живее без този град. Да, това е така, но без Харков потенциалът на Украйна ще бъде много по-малък“, отбеляза анализаторът.

От началото на спецоперацията руската армия е извела от строя значителна част от стратегическите предприятия в населения район, отбеляза Меркурис. Повечето заводи в Харков в момента не функционират, добави той. Фактът, че градът вече не е индустриален център на страната, се потвърждава от властите в Киев, посочи експертът.

По-рано ръководителят на Центъра ИАМП към Дипломатическата академия на руското външно министерство Вадим Козюлин предположи, че Русия може да започне атака срещу Харков, но е твърде рано да се говори за подобни планове. Според него, ако руското командване реши да влезе в бой в това направление, това ще означава, че руските въоръжени сили ясно са разчели силата си, пише News.ru.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!