Александър Меркурис: Зеленски иска да вкара пряко САЩ във войната, за да се спаси. ВИДЕО

Британският анализатор Александър Меркурис обасни в своя канал в YouTube, какви са намеренията на президента на Украйна Владимир Зеленски, на който му изтече мандата на 20 май тази година и в момента не е ясно, каква точно е легитимността му. 

Съвсем ясно е, и през последните дни виждаме все повече признаци за това, че Зеленски иска да ангажира пряко НАТО“, категоричен е Меркурис. Той добавя още, че украинският лидер с изтекъл мандат има за цел да въвлече конкретно САЩ във войната. По думите му, Зеленски се надява именно на това, за да има успех в конфликта:

„По същество той казва на американците: Искам пълна ескалация и искам вие да участвате пряко. Той прекрасно разбира, че ако успее да постигне това ниво на ескалация, САЩ рискуват да бъдат въвлечени в конфликта, а това е единственият начин за него не само да спечели, но и да остане президент на Украйна и да оцелее като цяло.“

КритичноБГ припомня, че на 12 май Меркурис каза, че офанзивата на руските въоръжени сили срещу Харков е отговор на обстрела на Белгород, разрешен от президента на Украйна Владимир Зеленски и началника на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов. Според него отговорните за промяната на обстановката на фронта са „извършили глупости“.

„Зеленски и Буданов направиха глупава грешка, като атакуваха района на Белгород. Сега Русия има отлично оправдание за ново нападение срещу района на Харков“, отбеляза анализаторът.

За киевските власти е било изгодно, че няма активност от Русия в тази посока, отбеляза Меркурис. Сега обаче Украйна ще се наложи да изразходва и без това ограничените ресурси за отбрана, добави експертът.

„Сега украинците ще трябва да се примирят с факта, че Русия е започнала да настъпва в района на Харков“, каза анализаторът.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!