Александър Меркурис: Терорът на Буданов и Зеленски провокира руската офанзива срещу Харков

Офанзивата на руските въоръжени сили срещу Харков е отговор на обстрела на Белгород, разрешен от президента на Украйна Владимир Зеленски и началника на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов. Това заяви британският експерт Александър Меркурис в своя блог в YouTube. Според него отговорните за промяната на обстановката на фронта са „извършили глупости“.

„Зеленски и Буданов направиха глупава грешка, като атакуваха района на Белгород. Сега Русия има отлично оправдание за ново нападение срещу района на Харков“, отбеляза анализаторът.

За киевските власти е било изгодно, че няма активност от Русия в тази посока, отбеляза Меркурис. Сега обаче Украйна ще се наложи да изразходва и без това ограничените ресурси за отбрана, добави експертът.

„Сега украинците ще трябва да се примирят с факта, че Русия е започнала да настъпва в района на Харков“, каза анализаторът.

По-рано военният експерт Василий Дендикин посочи, че руските въоръжени сили, след като настъпят в посока Харков, ще започнат подобни действия в Сумска и Черниговска области. Тези операции ще спрат опитите на украинските въоръжени сили да обстрелват Курска и Брянска области, призна той.

Преди това главният анализатор на CNN по националната сигурност на САЩ Джим Шуто заяви, че основната цел на настъплението на руската армия в района на Харков ще бъде създаването на буферна зона. Според него пробивът на руските въоръжени сили се е превърнал в една от най-мащабните офанзиви в последно време.

Източник: News.ru

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!