Дугин: На една ръка разстояние сме от глобална световна война. През 2024 г. се сблъскват еднополюсният и многополюсният свят

Александър Дугин, Изборский клуб

от Лазар Лазаров

Основният проблем през 2024г. ще бъде същият фундаментален проблем, както преди: това е конфронтацията между две вълни – затихващата вълна на еднополюсния световен ред с хегемонията на САЩ и страните от колективния Запад и надигащата се вълна на многополюсния свят, въплътен в БРИКС-10.

Този проблем не възниква сега, а след като Западът, получил за един исторически момент облика на еднолично планетарно господство (след разпадането на СССР), не можа да приложи на практика своето лидерство, в резултат на което започнаха да се утвърждават нови суверенни полюси – Русия и Китай. Други полюси са на път да се появят – Индия, ислямската цивилизация, Африка и Латинска Америка. Общо взето, съществуват седем центъра на властта, включително Западът. Шест от тях се обединиха в БРИКС и започнаха да изграждат многополюсния ред.

Западът продължава да се придържа към хегемонията си и атакува най-опасните противници на господството си – Русия, Китай и ислямския свят.  Това не започна днес, а още в самото начало на 2000-те години. Но политическата карта на света окончателно придоби сегашния си контраст през последните години – и особено след началото на СВО в Украйна. Специалната операция се превърна в първата гореща война на многополюсния свят срещу еднополюсния. Преди това – особено по време на първия мандат на президента Тръмп и поради възхода на популизма в Европа – изглеждаше, че пряката конфронтация може да бъде избегната, че Западът ще приеме мирно многополярността, опитвайки се да спечели полагащото му се място в пост-глобалисткия световен ред.

Доналд Тръмп

Именно това имаше предвид Тръмп, когато призова за пресушаване на глобалисткото блато в самите САЩ. Но досега блатото успя да пресуши самия Тръмп, а по времето на най-блатистия президент Байдън – да отприщи кървав конфликт в Украйна, хвърляйки всички сили на колективния Запад срещу Русия като най-важния полюс на многополюсния свят.

Основният резултат от изминалата 2023 г. беше прекъсването от страна на Русия на украинската контраофанзива, което за глобалистите беше решаващият момент в целия конфликт. Те предоставиха на нацисткия режим в Киев максимална подкрепа с оръжие, финанси, политически, информационни и дипломатически ресурси. Когато Русия издържа и започна да се готви за собственото си настъпление, се оказа, че всичко е напразно. Въпреки това, докато глобалистите са на власт в Съединените щати, те възнамеряват да продължат войната. И очевидно не само до последния украинец, но и до последния глобалист.

В края на 2023 г. обаче се отвори втори фронт във войната между еднополюсния и многополюсния свят. Този път авангардът на Запада в Близкия изток – държавата Израел, в отговор на инвазията на Хамас, започна систематичен геноцид на населението на Газа, без да се съобразява с нищо. Съединените щати и колективният Запад напълно подкрепиха действията на Тел Авив, като по този начин начертаха нова разломна линия – Западът срещу ислямската цивилизация.

генерал Абдурахаман Тчиани, който превзе властта в Нигер

Американските неокони навлязоха в тази спирала още в началото на 2000-те години, което доведе до нахлуването в Афганистан, Ирак, а след това и до подкрепа за радикалните ислямисти в Либия, Сирия и т.н. Сега Западът отново се сблъсква с ислямския свят, воден от палестинците, йеменските хуси, ливанската „Хизбула“, а също и от Иран.  Нещо повече, в Западна Африка, друг плацдарм на анти-колониалната борба срещу еднополярността и за многополярноста, възникна съюз на най-решителните държави – Мали, Буркина Фасо, Централноафриканската република, Габон и Нигер, където бяха извършени редица анти-глобалистки преврати. Така че и тук се появи нов фронт.

И накрая, Венецуела, чийто легитимен лидер Николас Мадуро Съединените щати се опитаха да заменят с марионетката Гуайдо, което завърши с пълно фиаско, влезе в териториален конфликт за спорните райони на Гвиана-Есекибо с про-атлантическата марионетка Британска Гвиана. А аржентинският президент Хавиер Милей, въпреки че отказва да се интегрира в БРИКС, призова Англия да преразгледа въпроса за Малвинските острови. По този начин в Латинска Америка се появи още един фронт на борба.

В самия Запад кризата се разраства с ускорени темпове. На тазгодишните избори в САЩ глобалистите ще се изправят срещу мощна вълна от републиканци.

Сара Вагенкнехт

Европейският съюз е в упадък и отново се надига анти-елитарна, анти-либерална вълна от популисти – леви и десни. Има леви като Сара Вагенкнехт и нейната нова партия. „Червената Сара“ се превръща в символ на анти-либералната левица на Европа.

Такива леви са преди всичко врагове на глобалния капитал – за разлика от купените от Сорос псевдолеви, които се застъпват предимно за ЛГБТ*, украинския нацизъм, геноцида в Газа и неконтролируемата миграция и отчаяно се борят срещу руското влияние, Путин и Русия като цяло.

Съществува и дясна компонента – силно засегната, но в много европейски страни представляваща втората по значимост политическа сила. Например Марин Льо Пен във Франция. Алтернативата за Германия набира сила в Германия. В Италия, въпреки либералната немощ на министър-председателя Джорджи Мелони, дясната половина на обществото не стигна до никъде. Целият десен популизъм беше такъв, какъвто беше.

Клаус Шваб

Но има глобалистки Запад, който се опитва да представи себе си за целия „Запад“, има анти-глобалистки настроени десни и леви, както и огромна прослойка от обикновени хора на Запад, които съставляват „мълчаливото мнозинство“. Това е най-важното: средният европеец изобщо не разбира от политика. Обикновените европейци и американци просто не могат да се справят с исканията да си сменят пола, да кастрират насила малките си синове, да се женят за кози, да докарват и хранят още мигранти, да ядат хлебарки, да четат молитви на Грета Тунберг преди лягане и да проклинат руснаците. Западният обикновен човек, дребната буржоазия е основният стълб на многополюсния свят. Той е ядрото на истинския Запад, а не зловещата пародия, в която го превърнаха глобалистките либерални елити.

Много е възможно през 2024 г. всички тези разломи – войни и революции, конфликти и въстания, вълни от терористични атаки и нови територии на геноцид – да се превърнат в нещо мащабно. Низходящата вълна на еднополюсния свят вече отстъпва място на надигащата се многополюсна. И това е неизбежно.

Драконът на глобализма е смъртоносно ранен. Но знаем колко опасна е агонията на ранения дракон. Има много основания да се предполага, че 2024 г. ще бъде нещо страшно. На една ръка разстояние сме от глобална световна война. На всички фронтове. Ако тя не може да бъде избегната, не остава нищо друго, освен да бъде спечелена.

Необходимо е да се сложи край на дракона, за да се освободи от злия му чар човечеството и самият Запад, който е първата му жертва.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!