В щата Алабама ще извършат първата екзекуция в САЩ с азотен газ

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Върховният съд на американския щат Алабама упълномощи държавни служители да извършат първата екзекуция на затворник в САЩ чрез задушаване с азотен газ, пише БТА. През август главният прокурор на Алабама – републиканецът Стив Маршал, поиска от съда да разреши на щата да екзекутира с газ Кенет Смит, осъден за убийство през 1988 г.

Смъртоносното обгазяване включва поставяне на маска на лицето на осъдения, свързана с цилиндър с азот, така че да бъде лишен от кислород. 58-годишният Смит е един от само двама осъдени на смърт в САЩ, оцелели след опит за екзекуция, след като през ноември щатът Алабама не успя да изпълни неговата по-рано насрочена екзекуция чрез смъртоносна инжекция.

Адвокатите на Смит казаха, че протоколът за обгазяване, който не е тестван, може да наруши забраната в конституцията на САЩ за „жестоки и необичайни наказания“ и всякакъв втори опит за екзекуцията му би бил противоконституционен. В кратко разпореждане, издадено в сряда, съдът постанови, че губернаторката на Алабама Кей Айви трябва да определи дата за екзекуцията на Смит. Двама съдии не са били съгласни с това решение, а един си е направил отовод. Говорител на Айви каза, че офисът ѝ все още не е определил дата.

Смит беше един от двамата мъже, осъдени през 1988 г. за поръчковото убийство на Елизабет Сенет в Алабама.

„Семейството на Елизабет Сенет изчака тези невъобразими 35 години, за да види справедливост. Въпреки че чакането беше твърде дълго, благодарен съм, че нашите способни щатски съдии почти доведоха това дело до финал“, каза главният прокурор на Алабама Стив Маршал.

Повечето екзекуции в САЩ се извършват с помощта на смъртоносни дози от барбитурат, но някои щати трудно се сдобиват с нужните лекарства заради закон на Европейския съюз, забраняващ на фармацевтичните компании да продават вещества, които могат да се използват при екзекуции в затворите, и ги принуждават да обмислят използването на други методи.

Щатите Оклахома и Мисисипи също са одобрили екзекуции чрез задушаване с азот, но все още не са изпробвали метода.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече