Al Jazeera: Хиляди американски войници са вече в Червено море, расте напрежение с Иран

Над 3 000 американски военнослужещи са пристигнали в Червено море на борда на два военни кораба, което е част от засилената реакция на САЩ след предполагаемото завземане на няколко граждански кораба от Иран, съобщиха от Военноморските сили на САЩ, пише Al Jazeera. 

Американските моряци и морски пехотинци навлязоха в Червено море, след като преминаха през Суецкия канал в рамките на предварително обявено разполагане, се казва в изявление на Пети американски флот в понеделник.

Разполагането е допълнение към нарастващото военно струпване на САЩ в напрегнатите водни пътища на Персийския залив, които са жизненоважни за световната търговия с петрол, и накара Техеран в понеделник да обвини Вашингтон в разпалване на регионалната нестабилност.

Американските военни твърдят, че през последните две години Иран е завзел или се е опитал да поеме контрола над близо 20 кораба под международен флаг в региона.

Десантните кораби са: USS Bataan, който може да превозва самолети с фиксирани и въртящи се крила. USS Carter Hall  транспортира морските пехотинци и тяхното оборудване и ги приземява на брега.

На пресконференция в понеделник говорителят на иранското външно министерство Насер Канани заяви, че разполагането на американски кораби обслужва единствено интересите на Вашингтон. „Военното присъствие на правителството на САЩ в региона никога не е създавало сигурност. Техните интереси в този регион винаги са ги принуждавали да подклаждат нестабилност и несигурност„, каза той пред репортери. „Дълбоко сме убедени, че страните от Персийския залив са способни сами да гарантират сигурността си“.

Последното разполагане идва, след като Вашингтон заяви, че неговите сили са блокирали два опита на Иран да завземе търговски танкери в международни води край Оман на 5 юли.

Морските служби в Иран съобщиха, че единият от двата танкера, плаващият под бахамски флаг Richmond Voyager, се е сблъскал с ирански кораб, при което са били сериозно ранени петима членове на екипажа, според държавната информационна агенция IRNA.

През април и началото на май Иран задържа два петролни танкера в рамките на една седмица в регионални води.

До тези инциденти се стигна, след като през ноември Израел и Съединените щати обвиниха Иран за това, което според тях е било удар с дрон срещу танкер, управляван от израелска фирма, превозващ газьол край бреговете на Оман.

Източник: Al Jazeera

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!