Аl Jazeera: България се сбогува с най-известния си телевизионен журналист Гарелов

Днес България се сбогува с най-известния си телевизионен журналист – Иван Гарелов, който се прочу с отразяването на войните в Ливан и Камбоджа и Кипърската криза през 70-те и 80-те години на миналия век, пише най-известния арабски сайт и телевизия Al Jazeera, ситуирани в Катар.

Новината за смъртта на 81-годишния Гарелов получи широко отразяване в местните медии. Това се дължи на успеха постигнат с неговото токшоу „Панорама“, което водеше в продължение на повече от четвърт век, в допълнение към авторските документални филми, в това число „Идвам от Израел – репортажи от Светите земи и окупираните палестински територии.

„Палестина и палестинците бяха негова лична кауза и той изрази това в осиновяването на момчето Ахмед (Ал-Малиджи), благодарение на което той стана лекар. Често виждах Иван в кабинета на тогавашния шеф на БЧК д-р Кирил Игнатов, от когото ще поиска още… хуманитарна помощ за палестинците или ще подаде молба за българско гражданство на осиновения си син Ахмед.”, разказва българският журналист Енчо Господинов в памет на своя колега.

Относно телевизионните разследващи репортажи на Гарелов по света, Господинов каза: „Талантът му го привличаше към всяко място, което би предоставило на зрителите му аналитична социална визия“.

Гарелов публикува редица книги, чието съдържание е извлечено от пътуванията му до горещи точки, сред най-значимите е „Атила срещу Афродита“ за „Кипърската криза“.

Гарелов почина вчера в столична болница в следствие на инцидент, който претърпя преди 6 седмици по време на работа по новата си книга.

Al Jazeera: Българинът Иван Гарелов – политическа смелост и хуманитарен подвиг

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!