Al Jazeera: Атентатът е огромен шок за израелците

Роб Рейнолдс, кореспондент на Al Jazeera в Ашкелон, в южната част на Израел, казва, че безпрецедентната атака е изненадала израелците и в момента те са в „огромен шок“ от случващото се от сутринта на 7 октомври.

„Говорих с моя позната в Тел Авив. Казва, че е бързала да влезе в бомбоубежището. Фактът, че няколко села, включително и някои градове, бяха нападнати и превзети – това е нещо, което никога не се е случвало преди“, казва Рейнолдс за арабската телевизия.

„Това изисква от Хамас много старателно и стратегическо планиране, което не се случва за седмица или две“, отбелязва той.

„Освен всичко останало, този именно вчера се навършиха 50 години от началото на Октомврийската война, започната на 6 октомври 1973 г., когато Израел е изненадан от Египет и Сирия. Изглежда, че в това, което се случва сега има някаква символика“, добави той.

Войната от Йом Кипур, наричана също и Октомврийската война, е въоръжен конфлиикт, воден от коалицията на арабските страни, предвождана от Египет и Сирия, срещу Израел между 6 и 25 октомври 1973 г. Води се основно на Синайския полуостров и Голанските възвишения, територии, които са окупирани от Израел след Шестдневната война от 1967 г. Египетският президент Ануар Садат, също така, желае да отвори отново Суецкия канал. Целта не е била да се унищожи Израел.

На 6 октомври 1973, на най-големия празник за евреите „Ден на изкуплението“ (денят Йом Кипур), Египет и Сирия нападат държавата Израел. Нападателите са подкрепени и от други арабски страни: Йордания, Ирак, Саудитска Арабия, Либия, Тунис, Алжир и Мароко.

С посредничеството на американския държавен секретар Хенри Кисинджър са постигнати споразумения през 1974 г. и 1975 г. за разделяне на израелските от една страна и египетските и сирийските войски от друга страна в Синайския полуостров и на Голанските възвишения.

Военните действия струват на израелците сума равна на годишния брутен продукт на Израел. Войната предизвиква криза в израелското общество, което обвинява Мосад, че не е имало необходимата информация за готвеното нападение.

Войната от Йом Кипур води до засилване на международната изолация на еврейската държава. Много страни от Третия свят скъсват дипломатическите си отношения с Израел.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!