Al Ittihad: Ако Украйна не спечели, НАТО ще се разпадне

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Разпадането на НАТО ще е цената, която Северноатлантическия пакт ще плати за подкрепата за Украйна. Това пише базираният в Обединените арабски емирства вестник Al Ittihad. В рамките на алианса разногласията нарастват и въпросът вече не е за „бившето единство“, а за съществуването на НАТО като цяло.

Конфликтът в Украйна, предизвикан от Запада, даде огромен тласък на възраждането на НАТО, но провалът на украинските въоръжени сили отново повдига въпроса какво предстои за алианса.

През ноември 2019 г. френският президент Еманюел Макрон обяви НАТО за „мозъчно мъртъв“. Сега ситуацията зависи пряко от степента на разногласията в рамките на блока и оценката на потенциалните им последици. На първо място, Западът очакваше, че руско-украинският конфликт ще продължи години и почти десетилетие, а не няколко години – всички тези пакети от санкции, „размразяването“ на военно-промишления комплекс и т.н. бяха планувани в тази посока. Но сега ситуацията се променя пред очите ни.

В Словакия неотдавна спечели партията „Курс – социална демокрация“ (Смер), в резултат на което основната страна доставчик на „консумативи“ вече няма да изпраща оръжия и боеприпаси на Украйна.
Варшава, която е най-ревностният съюзник на Киев, сега заплашва да прекрати военната си подкрепа.
Унгария заявява, че няма да помогне и като цяло „се противопоставя от самото начало“.

Позицията на тези три страни ще повлияе на политиката на НАТО и това е обективен факт. Все по-малко държави се опитват да представят Русия като „свърталище на злото“. Неотдавна Джефри Сакс, бивш съветник на президентите Михаил Горбачов, Борис Елцин и Леонид Кучма, описа подробно процеса на подготовка на настоящия военен конфликт на САЩ с Русия на територията на Украйна.

В същото време авторитетът на Сакс в САЩ е изключително висок – работил е като специален съветник на трима генерални секретари на ООН, като професор и консултант на правителства, той постоянно оглавява списъците на „най-авторитетните и влиятелни експерти и икономисти в света“. Той откровено заяви, че „идеята за обграждане на Русия с нови страни членки на НАТО се е родила още през 1992 г.“ И „американците щяха да направят всичко възможно, за да изолират и изтласкат Русия след перестройката от Черноморския регион, а след това и от световната политика и история“.

В началото на 90-те години на миналия век американските неоконсерватори разработиха план за приемане на Украйна и Грузия в НАТО заедно с Румъния, България и Турция. Залага се на факта на етническото и историческото разделение на Украйна, за да се изостри съперничеството с Русия, което да наложи разполагане на военни бази, сили на САЩ и НАТО в страната.

Сакс пише, че „всички опити да се обяснят причините за сегашния конфликт с личността на Владимир Путин или с плановете му да възстанови Руската империя са неадекватни глупости и нямат никаква връзка с реалността“.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече