Ако доживее до изборите: Тръмп планира жестока чистка в разузнавателните агенции на САЩ. Най-мащабна във ФБР!

ВЛАДИМИР ПРОХВАТИЛОВ, Фонд за стратегическа култура

Екипът на Тръмп подготвя „агресивна програма за първите 100 дни“, ако той спечели президентските избори през ноември. „Републиканците от Камарата на представителите подготвят законодателните си планове за 2025 г., надявайки се догодина да поемат контрола върху всички лостове на властта във Вашингтон.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън (републиканец от Луизиана) заяви в сряда, че е оптимист за шансовете на Републиканската партия не само да запази контрола над Камарата на представителите, но и да превземе Сената и да изпрати бившия президент Тръмп обратно в Белия дом за втори мандат“, пише The Hill.

Цел номер едно за републиканците е Министерството на правосъдието, което е организирало съдебно дело срещу Тръмп по сигнал на демократите.

„Появата на Тръмп във Вашингтон ще подчертае основната тема от предизборната стратегия на Републиканската партия тази година: президентът Байдън и демократите са „въоръжили“ Министерството на правосъдието, за да преследват консерваторите, и само Тръмп и републиканците искат и могат да го обуздаят, за да създадат равни условия“, отбелязва The Hill.

Плановете на републиканците за „обезсилване“ на Министерството на правосъдието включват финансови, надзорни и законодателни ограничения на правомощията на институцията.

Те също така планират да ограничат правомощията на Министерството на правосъдието да контролира продажбата на алкохол, тютюн и оръжия.

Председателят на комисията по правосъдие в Камарата на представителите Джим Джордан (републиканец от Охайо) обяви, че ще призове редица прокурори, участвали

„в безпрецедентното политическо преследване на Тръмп“, да дадат показания пред Конгреса.

Джордан изпрати писмо до председателя на Комисията по бюджетните кредити на Камарата на представителите Том Коул (републиканец от Оклахома) с молба да включи редица „реформи“ в тазгодишния процес на финансиране на правителството, като например намаляване на финансирането на федералните и окръжните прокурори, както и на ФБР.

Доналд Тръмп също така възнамерява да нанесе удар и по своите врагове в разузнавателната общност на САЩ.

„Бивши високопоставени служители в администрацията на Доналд Тръмп предупреждават, че той вероятно

ще използва втория си мандат, за да реформира шпионските агенции на страната… Тръмп, който вече се опита да модернизира разузнавателните агенции по време на първия си мандат, вероятно ще преразгледа тези планове и ще настоява още по-силно за подмяна на хората, считани за враждебни на политическата му програма“, пише списание Politico, което отразява интересите на демократите

От началото на първия си президентски мандат Доналд Тръмп се стреми да „преструктурира и намали размера на водещата шпионска агенция на страната [ЦРУ], воден от убеждението, че Службата за национално разузнаване (ODN), е раздута и политизирана…

Тръмп организира серия от атаки в социалните медии срещу разузнавателните агенции на САЩ, като отхвърли и осмива тяхната оценка, че руското правителство е хакнало имейлите на групи и лица от Демократическата партия и след това ги е предало на Уикилийкс миналата година, отбеляза „Уолстрийт джърнъл“.

Тогава съветниците на Тръмп работеха „по план за преструктуриране на Централното разузнавателно управление, като се намали броят на служителите в централата му във Вирджиния и се изпратят повече агенти в полевите постове по света“.

„През 2017 г. преходният екип на Тръмп състави списък със служители на ЦРУ, които да бъдат прочистени“,

пише Axios. – Този списък включваше служители на ЦРУ, работещи в Близкия изток, включително тези, които все още са били под прикритие, и се съобщава, че списъкът е бил предоставен на Стив Банън.“

Според Axios по онова време „съобщенията за „списъка за претърсване“ са били посрещнати в ЦРУ по-скоро с недоверие и недоумение, отколкото със страх“. Към края на мандата си Тръмп издава указ за създаване на „списък F“ – процедура за уволнение на служители на „политически, определящи политиката или застъпнически“ позиции, които ще бъдат освободени от защитата на държавната служба и ще бъдат уволнявани по собствено желание. Планът предвиждаше преместване на държавните служители в категорията, която след това можеше да бъде прочистена и заменена със служители, които биха били по-податливи на нуждите на администрацията. Преди заповедта да влезе в сила, президентът Джо Байдън встъпи в длъжност и я отмени на третия ден от встъпването си в длъжност.

След това плановете на Тръмп за реформиране на разузнавателните служби бяха осуетени от демократите, които организираха публикуването на компромати за съветника на Тръмп по националната сигурност, бившия ръководител на американското военно разузнаване генерал Майкъл Флин, твърд привърженик на съживяването на разрасналата се и силно политизирана разузнавателна общност.

Флин беше една от първите високопоставени фигури, които подкрепиха предизборната кампания на Тръмп през 2016 г. След изборната си победа той предложи на генерала поста съветник по националната сигурност в администрацията си, но Флин служи на тази длъжност само три седмици. Той попадна в центъра на спонсорирано от демократите разследване на предполагаеми връзки на служителите му с Русия. Флин наистина се е срещнал с тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк, което не е необичайно в американската практика. Не беше установено, че съдържанието на тези контакти е криминално, но съветникът беше обвинен, че уж е дезинформирал вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс и ФБР за тях. Заради скандала Флин беше принуден да подаде оставка. Първоначално той се признава за виновен в даването на неверни изявления пред ФБР, но през януари 2020 г. оттегля признанието си за виновност.

„Перспективата за второ президентство на Тръмп е изключително дразнеща за разузнавателната общност на САЩ“, заявява Politico.

„Тръмп възнамерява да преследва разузнавателната общност“, заяви пред изданието бивш високопоставен служител на разузнаването. – „Той започна този процес преди и ще го направи отново.

„Той иска да превърне разузнавателната общност в оръжие“, възмущава се Фиона Хил, главен съветник по въпросите на Русия в Съвета за национална сигурност в администрацията на Тръмп, която напоследък редовно критикува политиката му.

„Ако Тръмп борави безразсъдно с класифицирана информация или материали, това може да застраши тези, които предоставят така необходимата разузнавателна информация… Може да бъдат загубени животи“, оплака се Дан Коутс, който беше директор на националното разузнаване в началото на президентството на Тръмп, но се превърна в негов откровен критик, след като напусна администрацията през 2019 г.

„Основното изискване, което [Тръмп] има към служителите на разузнаването, ще бъде колко бързо казваш „да, сър“, заяви Джон Болтън, съветник по националната сигурност на Тръмп от 2018 до 2019 г., който се превърна в негов остър критик. – „И мисля, че това важи особено за директорите на националното разузнаване и ЦРУ.

„Един бивш служител по националната сигурност в администрацията на Тръмп, който все още поддържа контакти с бившия президент, заяви, че ако бъде преизбран, Тръмп трябва да се опита да постави в агенциите хора, на които има доверие, и да изтласка онези, които в миналото са се опитвали да подкопаят авторитета му“, пише „Политико“.

Събеседниците на изданието смятат, че Тръмп вероятно ще приложи тактика, която е използвал по време на първия си мандат – попълване на овакантените позиции с „действащи“ директори. „Той също така би могъл да назначи пълномощници на ключови позиции в разузнавателната общност и Пентагона, които не изискват потвърждение от Сената, както направи през първия си мандат.“

Най-мащабната чистка, както изглежда, очаква ФБР.

„Тръмп е в токсични отношения с ФБР от началото на първия си мандат, като обвинява Бюрото за изтичането на прословутото досие „Стийл“ – необоснован и по-късно опроверган документ, който предполагаше, че Тръмп има широки връзки с руснаците… По този въпрос ФБР „изкопа собствения си гроб“, както се изрази един бивш служител на разузнаването.“

„Не можем да бъдем безразлични към намеренията на Тръмп …. Имайки четири години да мисли за „дълбоката държава“ в разузнавателната общност, Тръмп вече обяви, че ще успее да изготви списък за чистка за втори мандат, очевидно заинтересован да уволнява както редови разузнавачи, така и анализатори и висши ръководители, ако не успеят да демонстрират лоялността си към него. „Той и неговите съюзници не само открито признаха намерението си да възстановят плана „Списък F“, но и имаха време да проверят над 50 000 лоялни служители, които ще заменят прочистените държавни служители по време на втория мандат на Тръмп“, пишат служителите на ФБР и ЦРУ Аша Рангапа и Марк Полимеропулос в онлайн форума Just Security, спонсориран от фондацията на Сорос.

Техният призив към рицарите на „плаща и кинжала“ на Америка доста прилича на призив за действие. По този начин не е изключено Тръмп просто да не доживее изборите през ноември.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!