Африка обяви „с натежало сърце“ маймунската шарка за извънредна ситуация за общественото здраве

Пандемия, вирус

Службата за наблюдение на здравеопазването на Африканския съюз обяви извънредна ситуация за общественото здраве поради нарастващата епидемия от маймунска шарка на континента, съобщава AFP, цитирана от Фокус

Епидемията обхвана няколко африкански държави, особено Демократична република Конго.

„С натежало сърце, но с непоклатим ангажимент към нашия народ, към нашите африкански граждани, ние обявяваме mpox за извънредна ситуация за общественото здраве на континенталната сигурност“, заяви Жан Касея, ръководител на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията (Africa CDC).

„Mpox вече премина граници, засягайки хиляди на нашия континент, семействата бяха разкъсани, а болката и страданието докоснаха всяко кътче на нашия континент“, заяви той.

CDC предупреди миналата седмица, че скоростта на разпространение на вирусната инфекция е тревожна.

КритичноБГ припомня, че вчера ви информира за това, че Световната здравна организация (СЗО) ще проведе онлайн среща днес за да обсъди дали епидемията от Mpox – маймунска шарка, която в момента засяга няколко африкански държави, трябва да бъде обявена за глобална извънредна ситуация. Виртуалната среща, която започва в 10 часа по Гринуич, ще бъде посетена от членовете на Комитета за извънредни ситуации на СЗО. Любопитното е, че почти отсъства каквато и да е официална информация за въпросната среща, освен в профила на шефа на СЗО в Х. Все още няма информация за решението от закритата среща.

Утре НА ЗАКРИТА спешна среща СЗО решава дали да обяви епидемията от Маймунската шарка за глобален проблем

Отбелязва се, че над 15 000 случая на маймунска шарка и 461 смъртни случая са докладвани на континента досега тази година, което представлява 160% увеличение от същия период на миналата година.

„Тази декларация не е просто формалност, тя е ясен призив за действие. Това е признание, че вече не можем да си позволим да не реагираме. Трябва да сме проактивни и агресивни в усилията си да ограничим и премахнем тази заплаха“, казва Касея.

Mpox се предава чрез близък контакт и причинява грипоподобни симптоми и пълни с гной лезии. Повечето случаи са леки, но може да се стигне и до смърт.

Епидемията в Конго започна с разпространението на ендемичен щам, известен като Clade I. Но новият вариант, известен като Clade Ib, изглежда се разпространява по-лесно чрез рутинен близък контакт, особено сред деца.

Mpox е ендемичен в някои части на Африка в продължение на десетилетия, след като за първи път е открит при хора в Демократична република Конго през 1970 г.

По-лека версия на вируса се разпространи в над сто държави през 2022 г., главно чрез сексуален контакт, което накара Световната здравна организация (СЗО) да обяви извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, най-високото ниво на тревога.

СЗО прекрати извънредната ситуация 10 месеца по-късно, заявявайки, че здравната криза е овладяна.

Според данни на CDC към 4 август е имало 38 465 случая на маймунска шарка и 1456 смъртни случая в Африка от януари 2022 г.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!