Африканският съюз замрази членството на Габон

Съветът на Африканския съюз за мир и сигурност заяви, че е взел решение за „незабавно отстраняване“ на Габон след военния преврат тази седмица, съобщи агенция Ройтерс.

Африканската организация заяви, че „решително осъжда военното завземане на властта в Република Габон, което свали от власт президента Али Бонго на 30 август 2023 г.„. Съобщението беше публикувано в Х (бившата социална мрежа за кратки съобщения Туитър).

Африканският съюзреши незабавно да преустанови участието на Габон във всички дейности на организацията, неговите органи и институции до възстановяването на конституционния ред в страната„.

Съобщението дойде след заседание на съвета относно положението след военния преврат в Габон в сряда, последвал оспорваните президентски избори, в които Али Бонго беше обявен за победител.

В съобщението се казва, че заседанието е било председателствано от комисаря по политическите въпроси на Африканския съюз – Банколе Адеойе от Нигерия и настоящия ротационен председател на съвета Вили Нямитве от Бурунди.

В сряда ръководителят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат призова габонската армия и силите за сигурност „да гарантират физическата неприкосновеност“ на Бонго, който според военните лидери е бил поставен под домашен арест.

Махамат осъди преврата и заяви, че събитията в Габон са „грубо нарушаване“ на правните и политическите инструменти на Африканския съюз, чието седалище се намира в Адис Абеба, столицата на Етиопия.

„Насърчавам всички политически, граждански и военни участници в Габон да подкрепят мирните политически пътища, водещи до бързото възстановяване на демократичния конституционен ред в страната“, заяви Муса Факи Махамат на страницата на оглавяваната от него организация в X.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!