Франция оставя фиктивен брой войници в Африка

от Лазар Лазаров

Франция планира да намали числеността на военния си контингент в Западна и Централна Африка до 600 войници. Това съобщи агенция France Presse (AFP) позовавайки се на източници, предаде Известия.

През септември 2023 г. Еманюел Макрон обяви „значително намаляване“ на присъствието на френски войски в Африка, тъй като френските власти съобщиха, че „антифренските настроения нарастват“ в някои бивши колонии.

Отбелязва се, че според плана, обсъден с африканските партньори, Франция планира значително да съкрати дислоцираните си военни сили в Африка. Източниците твърдят, че европейската страна ще запази само около 100 военнослужещи в Габон в Централна Африка, в сравнение с 350 в момента, и около 100 в Сенегал в Западна Африка, в сравнение с 350.

Париж също така планира да запази около 100 войници в Кот д’Ивоар на южния бряг на Западна Африка, спрямо 600 войници днес, и около 300 войници в Чад в Северна Централна Африка, спрямо 1000 войници в момента.

Главният щаб на френските въоръжени сили отказа да коментира тази информация.

По-рано, на 30 януари, вестник Le Monde съобщи, че САЩ и Франция могат да създадат съвместни военни бази в Африка. Изданието посочва, че френският президент Макрон е решил рязко да намали военния персонал в Габон, Сенегал и Кот д’Ивоар. Според вестника само около сто позиции, предназначени предимно за помощни функции, ще бъдат запазени за постоянно.

На 24 септември Макрон заяви, че по-нататъшното сътрудничество с Нигер е невъзможно, като реши да отзове посланици и военни от тази страна. На следващия ден военното ръководство на Нигер също се противопостави на всяко присъствие на колониални сили в страната. В същото време Нигер затвори въздушното си пространство за френски самолети. На 26 септември Макрон реши да отзове френските посланици и военен персонал от Нигер, заявявайки, че сътрудничеството между Париж и Ниамей трябва да приключи.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!