ООН: 72 хуманитарни работници са убити в Газа, повече отколкото във всички конфликти до сега

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

През последните няколко седмици в Газа са убити повече хуманитарни работници на Организацията на обединените нации, отколкото през всички предишни войни между Израел и Хамас, взети заедно. Бомбардировките на Ивицата Газа са причинили смъртоносни загуби на хуманитарните работници там, като от началото на войната на 7 октомври са загинали най-малко 72 служители на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци на ООН (UNRWA).

„До момента 72 колеги на UNRWA са загинали в Газа от началото на войната, често заедно със семействата си“, заяви в изявление в четвъртък 2 ноември Филип Лазарини, генерален комисар на Близкоизточната агенция на ООН за Агенцията за подпомагане на палестински бежанци на ООН.

„От началото на войната редица обекти на UNRWA – дом на около 700 хиляди души, търсещи убежище – също са били „пряко засегнати“, добави той, като отбеляза, че най-малко четири приюта са били повредени през предходните 24 часа.

В UNRWA работят около 13 хиляди души в Ивицата Газа, където тя осигурява храна, подслон и образование на многобройното бежанско население на палестинската територия. Повече от половината от над 2-милионното население на Газа е зависимо от помощта на агенцията за ежедневното си оцеляване.

Въпреки че агенцията не приписва вина за смъртните случаи, по данни на управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването на територията Израел е хвърлил над 10 хиляди бомби върху Газа, при което са загинали повече от 9000 души. Кампанията по бомбардировките започна, след като Хамас извърши брутална атака в южната част на Израел, при която загинаха над 1400 души, повечето от които цивилни.

Тази седмица Израелските сили за отбрана нанесоха два удара по бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа, като заявиха, че са ликвидирали висш командир на Хамас и че обектът се намира над мрежа от тунели, издълбани от бойната групировка. При нападението бяха убити и цивилни граждани, включително един служител на UNRWA.

„За една нощ загубихме Май, ярка разработчичка на софтуер в средата на 20-те си години с физически увреждания“, каза Лазарини. „Тя беше разселена от дома си и убита в бежанския лагер Джабалия заедно с членове на своето семейство.“

По време на последната голяма израелска военна кампания в Газа, през 2014 г., UNRWA съобщи, че 11 от нейните цивилни хуманитарни работници са били убити. Последната война между Израел и Хамас в Газа вече изглежда е най-смъртоносният конфликт в историята за служителите на UNRWA.

В предупреждение, изпратено в края на миналия месец, Базата данни за сигурността на хуманитарните работници, проект, финансиран от правителството на САЩ, заяви, че е регистрирала повече убийства на хуманитарни работници на ООН в Газа през предходните две седмици, отколкото – общо – от 2002 г. насам, първата година, за която има данни. Според базата данни най-малко 94 служители на UNWRA са били убити през последните две десетилетия, което означава, че повече от 70% от общия брой регистрирани случаи са на хора, загинали през последните няколко седмици. За сравнение, през цялата 2022 г. са били убити общо 116 хуманитарни работници във всички конфликти и организации.

„Сред убитите има учители, медицински работници и друг помощен персонал, повечето от които са загинали в домовете си заедно със семействата си. Искам хората да знаят, че има цивилни – наистина цивилни – които са убити в Газа“, каза Джулиет Тума, директор по комуникациите на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци на ООН.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!