WSJ: Само 36% в САЩ смятат, че Джо Байдън е „психически годен“ за втори мандат

Преобладаващото мнозинство от американските гласоподаватели смятат, че президентът на САЩ Джо Байдън е твърде стар за още един президентски мандат. Това сочат данните от проучване на общественото мнение, проведено от The Wall Street Journal.

Само 36% от гражданите смятат, че политикът е „годен психически“, за да бъде преизбран. 73% от анкетираните определят възрастта на политика като твърде голяма за президентския пост. 

Основният съперник на Байдън, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който е само с три години по-млад от него, е определен като стар за президентския пост само от 47% от анкетираните.

Дейността на Байдън на този пост се оценява положително от 42% от анкетираните. 59% са недоволни от състоянието на икономиката, 63% са обезпокоени от инфлацията, а същият брой са загрижени за сигурността по границите на страната.

Повече от половината граждани са недоволни и от външната политика на президентската администрация. 57% критикуват начина, по който администрацията му се справя с отношенията с Китай, а 52% не одобряват политиката му по отношение на кризата в Украйна.

С встъпването си в длъжност през 2017 г. 70-годишният Тръмп стана най-възрастният президент в историята на САЩ, подобрявайки рекорда на Роналд Рейгън, който стана президент на 69 години. Рекордът е подобрен отново от Байдън през 2021 г. – той е избран за президент на 78-годишна възраст.

По-рано Байдън ми каза, че знае какво е чувството да те отписват заради възрастта. „Не е лесно, когато хората те отписват и казват, че разцветът ти е отминал. По дяволите, аз получавам нещо по този въпрос“, пошегува се държавният глава.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!