$300 е „наградата“ за организатора на безредиците на летището в Махачкала

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Администраторът на канала в Телеграм, който призовава към бунтове в Дагестан, се казва Анвар и живее в столицата на кавказката република – Махачкала. За действията си той е получил 300 долара в криптовалута, съобщава RT.

От средата на октомври каналът в социалната мрежа Телеграм „Утро Дагестан“ разпространява информация за конфликта между Хамас и Палестина. Още тогава той подготвя хората за масови акции – призовава ги да отидат в Ивицата Газа.

Каналът има контакти с Въоръжените сили на Украйна. Както установява RT, администраторът е стартирал два портфейла за криптовалути. На 30 октомври в един от тях постъпват 100 долара, а през септември-октомври – 200 долара.

Каналът е свързан и с бившия депутат от Държавната дума на Русия Иля Пономарьов (признат за чуждестранен агент с решение на Министерството на правосъдието на Руската федерация от 21. 10. 2022 г.), който е обвинен в разпространяване на фалшификати за руската армия. След началото на специалната операция той публично призовава за въстание срещу руските власти и се обявява за лидер на „руското правителство в изгнание“. Като се има предвид сътрудничеството му с Централното разузнавателно управление и идеите му за подкопаване на политическата ситуация в Русия, създаването на канала „Утро Дагестан“ изглежда е реализация на задачите, поставени пред Пономарьов от неговите ръководители.

Сега той се опитва да се разграничи от връзката с канала, като твърди, че няма нищо общо с нея. Той обаче потвърди, че каналът в Телеграм е създаден с негови средства.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!