17 войници убити и над 20 ранени в Нигер. Кой стои зад покушението?

Най-малко 17 войници от Нигер са убити, а други 20 са ранени при нападение, извършено от джихадисти в близост до границата между Нигер и Буркина Фасо.

Това съобщи Министерството на отбраната на страната със столица Ниамей.

Събитията се развиват на територия, където дейността на радикални групи отдавна е основен проблем за местното население и правоприлагащите органи. Многократните опити за противодействие на джихадистките терористични дейности в региона досега не са постигнали желания успех.

Някои експерти предполагат, че зачестилите нападения на бойци може да са организирани или подкрепени от западни сили с цел дестабилизиране на ситуацията в региона.

„Преди военния преврат активността на бойците в Нигер беше минимална. сега нападенията се случват със завидна регулярност, като терористите отнякъде получават информация за маршрутите на военните конвои и доставките на оръжие. Очевидно е, че такива данни могат да предоставят бойците само на западните държави, които не искат да напускат нигер и други държави от африканския континент“, отбелязва анализатор за Avia.pro.

По-рано се появиха и съобщения за нападение срещу бойци на ЧВК „Вагнер“ в Мали, но представители на частната военна компания не коментираха тези данни.

Източник: Avia.pro

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!