124 страни в ООН гласуваха Израел да прекрати окупацията в Палестина. България „блесна“ с въздържала се! СНИМКА

Общото събрание на ООН (ОС на ООН) прие с огромно мнозинство резолюция в сряда, призоваваща Израел да прекрати окупацията на палестинските територии в рамките доа една година. Палестина приветства решението като историческо, пише Al Jazeera.

Представителите на 124 държави гласуваха за следната формулировка:

„Израел да сложи край незабавно на незаконното си присъствие в окупираната палестинска територия, което представлява неправомерно действие от продължаващ характер, което води до неговата международна отговорност, и да направи това не по-късно от 12 месеца“.

Решението на Организацията на обединените нации се основава на становището от международния съд от юли, според което окупацията на палестинска територия от Израел е НЕЗАКОННА!

Според историческото решение Израел трябва да изтегли военните си сили до границата с палестинската територия от 1967 година.

Освен това призова всички държави, които членуват в ООН да прекратят продажбата на оръжия или военно оборудване за Тел Авив, което е също безпрецедентен ход.

Против решението бяха само 14 държави, а се въздържаха 43. България „блесна“ сред въздържалите се!

Сред страните, които бяха против прекратяването на на окупацията в Газа от Израел бяха Аржентина, Чехия, Унгария, самия Израел, и естествено Съединените щати.

Сред въздържалите се бяха още и Австралия, Канада, Обединеното кралство, Австрия, Хърватия, Дания, Германия, Италия, Литва, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Швеция.

Към този момент в безпрецедентната окупация от Израел над ивицата Газа и в резултат на военните действия са загинали 41 250 палестинци. Много от тях са жени и деца.

Светът се потресе от изключителната жестокост към мирното население в региона.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!