12 деца с онкологични заболявания от Газа се лекуват вече в Египет

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Според изявление на Министерство на здравеопазването и населението на Египет страната е приела 12 деца с онкологични заболявания от Ивицата Газа през граничния пункт Рафах, за да бъдат настанени и лекувани в египетски болници, съобщи Al Ahram.

Всички деца са прегледани и прехвърлени в педиатрични болници, съобщи говорителят на египетското министерство на здравеопазването Хосам Абдел-Гафар. Той подчерта готовността на болниците и на медицинския персонал да се справят с последиците от кризата в Газа.

В неделя турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа заяви, че се е споразумял с египетския си колега Халед Абдел-Гафар за прехвърлянето на близо 1000 палестински граждани, които се нуждаят от спешно лечение през Рафах в Египет. Сред тях са и пациенти с онкологични заболявания, които са били лекувани в турско-палестинската Болница за приятелство в Газа – единствената болница за онкологични заболявания в анклава, която наскоро спря да работи, след като свърши горивото.

От сряда насам десетки ранени палестинци в Газа и стотици чужденци и граждани с двойно гражданство преминаха през граничния пункт Рафах съгласно наскоро постигнатото споразумение.

В събота египетският министър на здравеопазването Халед Абдел-Гафар даде пресконференция в Ел-Ариш в Северен Синай, на която заяви, че Египет ежедневно приема за лечение между 40 и 50 ранени палестинци от Газа и е готов да приеме още.

В четвъртък египетското външно министерство съобщи, че работи по евакуирането на 7000 чужденци от над 60 държави.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!