Юлия Навалная пред BBC: Ще стана президент на Русия! Путин ми е опонент. Ще го сваля!

Вдовицата на Навални Юлия

Юлия Навалная се зарече пред BBC: Ще стана президент на Русия! Путин ми е опонент. Ще го сваля!

Юлия Навалная възнамерявала да стане президент на Русия. Това заявява не кой та е самата вдовица на Алексей Навални пред репортер на BBC. „Тя ме гледа право в очите. Без колебание“, пише интервюиращият я Даниел Фишър: „Това, както много от решенията, взети със съпруга й, опозиционера Алексей Навални, е недвусмислено“, допълва видимо впечатлен той.

Репортерът припомня, че вдовицата на Навални, който умря в руски затвор, знае, че е изправена пред арест, ако се върне у дома, „докато президентът Путин все още е на власт. Администрацията му я обвини в участие в екстремизъм.“ Всъщност от BBC неясно по какви причини смятат, че издадената присъда на Навална трае само в мандата на един президент. Би трябвало журналистите на тази медия да са малко повече подготвени и да са наясно, че присъдите нямат президентски мандат.

Алексей Навални

Алексей Навални, руски опозиционер умрял в руски затвор

BBC припомня, че Алексей Навални беше един от най-отявлените критици на президента на Русия Владимир Путин. Същият беше осъден на 19 години за екстремизъм, по „обвинения, които бяха смятани за политически мотивирани“. Навални умря през февруари „в брутална наказателна колония в Северния полярен кръг. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че „няма съмнение“, че Путин е виновен. Русия отрича да е убила Навални“, пише още BBС.

По-късно репортерът на медията се прехласва пред вдовицата и описва ситуацията:“… седнала за нашето интервю в лондонска правна библиотека, изглежда и звучи във всеки инч като наследник на Навални, адвокатът, превърнал се в политик, който мечтаеше за различна Русия.“

Юлия и Урсула

Юлия и Урсула

После журналистът неволно изплюва камъчето, защо Навалная е интервюирана: „…Докато лансира Patriot, мемоарите, които нейният съпруг писа…“, или както се казва на Запад – бизнес, нищо лично. Иначе от медията допълват, че докато вдовицата рекламирала книгата: „Юлия повторила плановете си „да продължи борбата му за демокрация.“

„Когато настъпи подходящият момент, ще участвам в изборите… като кандидат… Моят политически опонент е Владимир Путин. И ще направя всичко, за да падне режимът му възможно най-скоро”.

Христо Грозев, български гражданин, с Навалная

Христо Грозев, български гражданин, с Навалная

„Тя ми казва, че докато Путин е начело, тя не може да се върне. Но Юлия очаква с нетърпение деня, който смята, че неизбежно ще дойде, когато ерата на Путин ще свърши и Русия отново ще се отвори. Също като съпруга си, тя вярва, че ще има шанс за провеждане на свободни и честни избори. Когато това се случи, тя казва, че ще бъде там„, пише преизпълнен и с нескрита емоция  Даниел Фишър.

Юлия, разбира се, споделя мечтите си, да види президента Путин в затвора. Видната демократка и боркиня за свобода обаче признава, че не искала да го види в затвор в чужбина „с компютър и хубава храна“, а в руски:

„Не искам да е в затвора, някъде в чужбина, в хубав затвор с компютър, хубава храна… Искам да е в руски затвор. И не е само това – искам той да бъде в същите условия, в които беше Алексей. Но това е много важно за мен”.

КритичноБГ припомня, че Алексей Навални умря на 16 февруари 2024 г. в затворническата колония в Ямало-Ненецкия регион, където излежаваше присъдата си.

В изявление, публикувано на уебсайта ѝ, Федералната служба за изпълнение на наказанията на Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи, че Навални „се е почувствал зле“ след разходка в петък и „почти веднага е загубил съзнание“.

Два дни по-късно, на 18 февруари  BILD в своята рускоезична версия в Telegram писа, че Русия е била планирала да размени опозиционера Алексей Навални, който два дни преди това умря в наказателна колония.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!