Южна Африка заплаши войниците си, които воюват за Израел, какво ще им се случи. ВИДЕО

от Лазар Лазаров
Африкански войници

Много американски, британски, европейски и други мъже и жени, родени в чужбина, отдавна служат в Израелските сили за отбрана („ЦАХАЛ“) и често имат двойно гражданство. Като пример, по-рано тази седмица Израел съобщи за смъртта на 19-годишния сержант Итай Ченц – гражданин на САЩ и Израел с двойно гражданство, който е служил в ЦАХАЛ – в ръцете на Хамас.

Но Южна Африка, която заведе дело в Международния наказателен съд (МНС) срещу Израел по обвинения в геноцид срещу палестинци, издаде нова декларация, забраняваща на своите граждани да се присъединяват или да помагат по какъвто и да е начин на израелската армия, пише ZeroHedge.

Наледи Пандор, Външен министър на Южна Африка

Външният министър на Южна Африка Наледи Пандор заявява, че южноафриканците са заплашени от арест при завръщането си в родината, ако се бият в редиците на ЦАХАЛ или им оказват помощ като част от паравоенно подразделение.

„Вече направих изявление, с което предупреждавам онези, които са южноафриканци и се сражават заедно или в състава на [израелската армия]: Ние сме готови. Когато се върнете у дома, ще ви арестуваме“, отбелязва тя по време на пропалестинско събитие, на което присъства управляващата в страната партия Африкански национален конгрес (АНК).

Пандор стига дотам, че положително припомня, че бойци на Африканския национален конгрес (АНК) са били обучавани от палестинци, за да се противопоставят на предишното правителство на апартейда. „Ние не се запознахме с палестинския народ на 8 октомври, ние бяхме заедно в борбата в продължение на много десетилетия“, посочва  тя.

„Народът на Палестина е обучил борците за свобода на освободителното движение“, посочва южноафриканският външен министър, като добавя: „Това са отношения на борци за свобода, на активисти, на народи, които споделят обща история. История на борба за справедливост и свобода.“

Откакто израелската ответна операция започна в Газа след терористичната атака на Хамас на 7 октомври, отношенията между Израел и Южна Африка достигat историческа ниска точка и дори са на ръба да се скъсат напълно, отбелязва ZeroHedge.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!