Шолц натърти: Никакви ядрени оръжия на ЕС! Да не се осмеляват да атакуват НАТО и 1 см.

Олаф Шолц

Европейският съюз (ЕС) няма да има собствени ядрени оръжия, това е нереалистично. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. „За да бъде ясно, няма да има „ядрени оръжия на ЕС“ – това просто не е реалистично“, пише той в статия за Economist.

Канцлерът поясни, че Европа трябва да харчи повече за сигурността в рамките на Северноатлантическия алианс, независимо от резултата от президентските избори в Съединените щати. Освен това Шолц подкрепи идеята на френския президент Еманюел Макрон за обсъждане на бъдещата система за отбрана на Европа и заяви важността на укрепването на въоръжените сили, включително противовъздушната и противоракетната отбрана, както и космоса и киберпространството.

„Никой никога не трябва да се осмелява да атакува и сантиметър от алианса, тъй като ние ще го защитаваме заедно“, каза канцлерът.

По-рано, на 27 април, Макрон се застъпи за започване на дискусия за бъдещето на европейската отбрана, включително ядрените оръжия. Френският лидер добави, че страната ще запази „своята специфика, но е готова да даде по-голям принос за защитата на европейската земя“. Той подчерта, че френската доктрина позволява използването на ядрено оръжие в случаите, когато има заплахи за жизненоважни интереси.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!