Шефът на JP Morgan Джейми Даймън: III световна война вече започна – геополитическо цунами ще удави всички

Джейми Даймън: Третата световна война вече започна - геополитическо цунами ще удави всички

Шефът на JP Morgan Джейми Даймън: III световна война вече започна – геополитическо цунами ще удави всички ни

Зловещи прогнози прави за бъдещето на света шефът на съвета на директорите на най-голямата финансова институция

Гражданска война САЩ

Джейми Даймън твърди: Геополитически „вълни“, които са се превърнали в „цунами“ ще пометат всичко след себе си. Третата световна война вече е започнала.

Председателят на съвета на директорите и генерален директор (CEO) на JP Morgan Джейми Даймън на годишната среща на Института за международни финанси (IIF) във Вашингтон, САЩ, говори за геополитически „вълни“, които са се превърнали в „цунами“, което ще помете всичко след себе си, и добавя, че Третата световна война вече е започнала. Това пише Business Insider като твърди, че разполага със запис на казаното от Даймън на срещата.

Даймън, който обикновено обръща голямо внимание на функционирането на финансовите пазари и решенията на Федералния резерв, напоследък се занимава изцяло с геополитика, тъй като изглежда е особено загрижен за глобалните събития.

Владимир Зеленски и Джо Байдън, илюстрация

Джейми Даймън: Много съм тъжен и обезпокоен от случващото се в Украйна и Близкия изток, както и от фронта, който Русия, Китай, Северна Корея и Иран са създали заедно

Както каза той, пазарите и макроикономическите данни нямат голямо значение пред лицето на всичко, с което сме призвани да се справяме. „Много съм тъжен и обезпокоен от случващото се в Украйна и Близкия изток, както и от фронта, който Русия, Китай, Северна Корея и Иран са създали заедно“, отбеляза той, като добавя, че „Тези сили явно говорят за демонтиране на системата, създадена от САЩ след Втората световна война.
Но тази система даде началото на ера на безпрецедентен световен икономически растеж.

Сега опасността е изключително голяма, казва още той.

Американската гражданска война, симулирано изображение

Джейми Даймън: От известно време следим отблизо геополитическата ситуация. Последните събития показват, че условията са опасни и се влошават

Главният изпълнителен директор на JP Morgan каза още, че екипите за управление на риска в неговата банка са „изготвили сценарии, които ще ви шокират“ по отношение на потенциалното икономическо въздействие на глобален конфликт, който излезе извън контрол. „От известно време следим отблизо геополитическата ситуация. Последните събития показват, че условията са опасни и се влошават.“

„Налице е значително човешко страдание и изходът от тези ситуации може да има далечни последици както за краткосрочните икономически резултати, така и за по-същественото – за хода на историята“, добави той:

Международният ред, установен след края на Втората световна война, се разпада с конфликтите в Близкия изток и Украйна, ескалиращото напрежение в отношенията между САЩ и Китай и риска от „ядрен шантаж“ от страна на Иран, Северна Корея и Русия.

Симулация на ядрен взрив в центъра на Лондон

Джейми Даймън: Международният ред, установен след края на Втората световна война, се разпада с конфликтите в Близкия изток и Украйна, ескалиращото напрежение в отношенията между САЩ и Китай и риска от „ядрен шантаж“ от страна на Иран, Северна Корея и Русия.

В този контекст Даймън смята, че разпространението на ядрени оръжия е „най-голямата опасност, пред която е изправено човечеството“. (Прави впечатление, че той никъде не намира и вина от страна на Съединените щати за избухването на конфликтите в Украйна, ивицата Газа и Ливан. Не намира и очевидно причина да търси във влошаването на отношенията с Китай отговорността на Америка, бел. на КритичноБГ) 

Ето защо той остава предпазлив по отношение на бъдещето на икономиката, въпреки индикациите, че Федералният резерв е планирал меко приземяване.

„Въпреки че инфлацията се забавя и икономиката на САЩ остава устойчива, остават за решаване няколко критични въпроса, включително големият фискален дефицит, нуждите от инфраструктура, преструктурирането на търговията и повторната милитаризация на света“, заяви Даймън.

„Макар да се надяваме на най-доброто, тези събития и преобладаващата несигурност показват защо трябва да сме подготвени за всякакви условия.“

Рей Далио, друг милиардер от Уолстрийт и финансов историк, каза миналия октомври, че шансът за световна война с участието на САЩ и Китай е скочил от 35% на 50% през предходните две години.

Рей Далио

Рей Далио през юни 2023 г.:Според мен сме в началото на една класическа късна дългова криза и то с голям цикъл, при която произвеждате твърде много дългове, но същевременно имате недостиг на купувачи за тях

Но на 9 юни 2023 г. Далио заяви, че „икономическите проблеми на Америка „ще се влошат“ благодарение на дълговата криза и задаващата се рецесия в баланса“. Далио каза това на конференция на Bloomberg Invest в Ню Йорк. Основателят на Bridgewater Associates отправи недвуслимислено предупреждение, че икономиката на САЩ е изправена пред „рискова ситуация“.

Далио изрази сериозно опасение, че може да няма достатъчно купувачи за новия държавен дълг на пазара, който се очаква да бъде емитиран от Министерството на финансите на САЩ в размер на 1 трилион долара до края на 2023 г. С този ход правителството се опитва да натрупа парични резерви след повишаването на тавана на дълга.

„Според мен сме в началото на една класическа късна дългова криза и то с голям цикъл, при която произвеждате твърде много дългове, но същевременно имате недостиг на купувачи за тях“, обясни Далио.

Федерален резерв на САЩ

Далио: Това, което се случва сега е, че ние трябва да продадем целия този дълг, но сме изправени пред въпроса:„Има ли достатъчно купувачи? На снимката: Федералният резерв на САЩ

Това, което се случва сега е, че ние трябва да продадем целия този дълг, но сме изправени пред въпроса:„Има ли достатъчно купувачи?“ Далио обърна внимание, че в настоящата ситуация много от големите инвеститори в света са загубили пари в държавните облигации, а освен всичко са налице и геополитически промени, които трябва да бъдат взети предвид. Ветеранът инвеститор е категоричен, че картината на търсенето и предлагането ще стане по-ясна през следващата година или две.

Основателят на Bridgewater заяви, че икономиката на САЩ ще бъде под силно напрежение за известно време, тъй като повишените лихвени проценти ще се  задържат за дълго време, което автоматично я обрича да е по-слаба в бъдеще. И се оказа прав. Проблемът се задълбочи допълнително, защото САЩ продължиха да генерират все по-голям дълг, като ситуацията е на ръба да излезе от контрол.

Всъщност Рей Далио бие тревога за перспективите на американската икономика от дълго време, предупреждавайки още в края на 2022 г., че „абсурдно глупави“ икономически политики са насочили Съединените щати към „перфектна буря“ от икономическа болка.

Същата седмица, когато Далио отправи своите сериозни предупреждения Deutsche Bank би тревога, че Америка се е насочила към „политически водена“ рецесия, а милиардерът инвеститор Стан Друкенмилър каза през април 2023 г., че САЩ са на ръба на рецесия и прогнозира „твърдо приземяване“.

Рей Далио: САЩ са изправени пред дългова криза, нещата в икономиката ще се влошават

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!