ЦИК с нови данни за резултата от изборите. „Величие“ влиза в парламента

избори

ЦИК с нови данни за резултата от изборите. „Величие“ влиза в парламента

Този път от Централната избирателна комисия се справиха значително по-бързо с броенето на протоколите, като една от причините, освен по.добрата организация, вероятно е, че гласувахме само за предсрочните парламентарни избори, но в същото време не пускахме глас и за президент и вицепрезидент или за европарламент.

Към 6 часа сутринта на 28.10.2024 г. при обработени 82.42% протоколи резултатите сочат:

1. ГЕРБ-СДС-26.08%.
2. ППДБ – 14.76%
3. ВЪЗРАЖДАНЕ – 13.81%
4. ДПС-Ново начало- 10.36%
5. БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА -7.75%
6. АЛИАНС ЗА ПРАВА И СВОБОДИ – АПС -7.14%
7. ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД -7.02%
8. ПП МЕЧ – 4.70%
9. ПП ВЕЛИЧИЕ – 4.13%

Под 4% бариера остават:

СИНЯ БЪЛГАРИЯ – 1.11%
БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД – 0.44%

Народно събрание на България

в следващия парламент ще има вероятно 9 партии, което ще направи по-трудно  съставянето на правителство, както и очертава Народното събрание на да бъде силно фрагментирано.

КритичноБГ обръща внимание, че влизането на Величие в Народното събрание не е абсолютно сигурно, защото има още около 17% необработени протоколи, а партията на Ивелин Михайлов е твърде близо до бариерата от 4%, т.е. при данните от останалите протоколи, тя може и да падне, но може и да качи още малко резултат. Ако е втората възможност в следващия парламент ще има 9 партии, което ще направи по-трудно  съставянето на правителство, както и очертава Народното събрание на да бъде силно фрагментирано.

Късно снощи лидерът на ГЕРБ Бойко орисов заяви, че победата на партията му е категорична и даде заявка да има правителство, но под условие

„Победихме в последните секунди, когато всички ни заклеймиха. Проучванията на агенциите съвпаднаха и с нашите“, продължи той.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Бойко Борисов: При такава победа правили сме много компромиси, но няма да подменим вота на хората в никакъв случай – програмата ни, за която гласуваха хората ще бъде основоположна за всички, които искат да имат правителство

Правителство – по нашата програма, отсече той, като точните му думи бяха: „Лидерите да преспят и никой да не надскача изборния си резултат, даже и ние. При такава победа правили сме много компромиси, но няма да подменим вота на хората в никакъв случай – програмата ни, за която гласуваха хората ще бъде основоположна за всички, които искат да имат правителство.“

„Ще управлявам с всеки, който подкрепя нашата програма. Всички са потенциални за наши партньори, с изключение на „Възраждане“, добави лидерът на ГЕРБ.

Равноотдалечен премиер е подмяна на вота на хората, категоричен бе Борисов. „Никой българин не е гласувал днес за някой, който дори не му знаем името“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

избори

Борисов: „Ще управлявам с всеки, който подкрепя нашата програма. Всички са потенциални за наши партньори, с изключение на „Възраждане“, добави лидерът на ГЕРБ.

„Благодаря на всички българи, които гласуваха. При тази избирателна активност можем по-сериозно да говорим за представителност в този парламент. От днес натам сме поели ангажимент да направим правителство, категорична е победата на ГЕРБ-СДС“, каза в началото на изявлението си пред медиите Бойко Борисов.

Няма да се водим от заклинания, посочи лидерът на ГЕРБ и припомни, че парламентът е математика. Според него, ако влязат повече партии, няма да има правителство.

Не е нито красиво, нито честно – категоричният победител да се съобразява с този, който има два пъти по-малко, каза Борисов, имайки предвид ПП-ДБ, но не ги назова.

И продължи – все така по адрес на „Промяната“: „Много компромиси сме направили с тези хора. Програмата, за която най-много българи са гласували. С всички останали сме работили, можем да работим, нека да си направят анализите.На треперещите гласове от мъка и яд и ненавист, искам да кажа, че не е красиво и да се съобразят със стотиците хиляди избиратели, които стоят зад нас. Те не са нито на Бойко Борисов, нито на ГЕРБ – те са български граждани!“, цитира го Епицентър

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!