Хусите се готвят за пълномащабна война с Израел. КАРТА

Хусите се готвят за пълномащабна война с Израел.

Йемеските въоръжени сили разработват нови ракетни технологии, с което засилват военните си действия, пише сайтът Avia.pro. На 15 септември стана ясно, че те тестваха хиперзвукова балистична ракета срещу Израел на разстояние над 2000 километра. Това съобщи официалният говорител на движението на хусите бригаден генерал Яхя Сария.

Разстоянието от ракетата беше изминато само за малко над 11 минути. Източници твърдят, че тя е достигнала своята цел, като през това време системите за ПВО не са успели да я прихванат, което се явява сериозен проблем за Израел, чиято гордост е така нареченият „железен“ купол, имащ за цел да пази въздушното пространство на страната. Тя е прелетяла и над военни кораби на САЩ без да успеят да я прихванат. Фрагменти от ракетата са паднали върху промишлено предприятие съобщава сайтът.

Представители на хусите са заявили, че изстреляната хиперзвукова ракета е било само първоначален тест, т.е. няма да е последният случай, в който те ще атакуват Израел. Техни упълномощени лица са заявили, че плановете им са да използват новите оръжия по стратегически цели в еврейската държава.

Бригаден генерал Яхя Сария заяви, че цел на изстреляната от хусите ракета е бил „вражески обект в района на Яфа близо до окупирантаа Палестина“. По думите му, по време на теста тя е изминала 2040 км. за 11 минути и е достигнала целта си при „ционисткия враг“.

На 16 септември, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се закани на йеменските хуси, че ще платят висока цена, заради изстреляната балистична ракета по територията на Израел и по-конкретно в Тел Авив.

„Те (хусите – бел.ред.) вече трябва да знаят, че ще изискваме висока цена за всеки опит да ни навредят“, каза той.

Съвсем в друга посока обаче е изказването на върховния духовен, политически и военен водач на хусите Абдул-Малик ал-Хути заяви, че тепърва предстоят нови атаки срещу Израел от тяхна страна. По думите му, предстои нещо „по-голямо“:

„Операцията, която нашите сили извършиха днес с помощта на модерна йеменска ракета, е част от петия етап на ескалация. Това, което предстои, ще бъде по-голямо“, каза той в речта си.

Ако действително хиперзвукова ракетата, която стигна Израел за 11 минути е създадена в Йемен, но Израел ще има нови проблеми. Страната е в напрегнати отношения вече с Ливан, като е известно, че се готви за нападение на южната част на страната, след непрестанни атаки от Хизбула. На този фон не спира и обтягането на отношенията на Тел Авив и с Техеран.

Всъщност скандалът с хиперзвуковата ракета изстреляна от хусите очаквано стигна до Иран. Израел заподозря Техеран, че я е дал на движението Ансар Аллах. Президентът на Иран обаче отрече, като заяви, че страната му има хиперзвукови ракети, но не и от въпросния вид, с който е атакуван Израел.

„Те (хусите – бел. ред.) знаят, че Иран не може да им даде ракети. Иран има хиперзвукови ракети, но не от типа, който те използваха“, каза Пезешкиян, цитиран от агенция Tasnim.

Иранският президент посочи, че още преди ескалацията на палестинско-израелския конфликт през октомври 2023 г. Йемен е разполагал с ракетни оръжия и сега ги произвежда самостоятелно. Според Пезешкиян хората се нуждаят от седмица, за да пътуват от Иран до Йемен, а ракетите не могат да бъдат доставени по-бързо от това.

По-рано, през юли, хусите удариха Израел с дрон камикадзе, като при удара загина един човек, т.е. отново пробиха жулузния купол на еврейската страна, но тогава случаят не получи особено медийно внимание.

Напрежението между хусите и Израел нарасна в отговор от тяхна страна над окупацията и военните действия над Ивицата Газа от военните сили на Тел Авив – IDF. Те се противопоставиха над геноцида над палестинския народ. 

ХусиАнсар Аллах заплашиха да атакуват всеки търговски кораб, който е свързан с Израел, и който минава в протока Баб ел Мандеб. В превод от арабски наименованието на пролива е „Портите на плача“, и хусите наистина разплакаха големите транспортни компании, след като започнаха да изпълняват заканата си. Наложи се шипинговите компании да търсят алтернативни маршрути, за да избегнат близост с територията на Йемен, което значително оскъпи доставката на товарите им и те отчитат и до днес сериозни загуби.

Хусите не са спирали и да стрелят с ракети и дронове и по военни кораби, които са в близост до териториалните им води.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!