Хизбула изстреля дъжд от ракети на 120 км. в Израел до Тел Авив! Нетаняху към ливанците: Бягайте! Сериозно e!

Масиран ракетен бараж от страна на Хизбула бе извършен около 18 ч. българско време. За това информират множество военни канали в социалната мрежа Х, бившата Туитър. Час след масираната атака от основните сайтове на Израел информация се появи, макар и силно ограничена, само в Нaaretz

Изданието лаконично пише: „Сирени прозвучаха в Северен Израел и Западния бряг на фона на множество ракетни обстрели от Ливан.“

(Възможно е редица издания да не публикуват новини от тешкия обстрел на Хизбула, за да не всяват паника. Припомняме, че само преди няколко часа военният министър на Израел предурреди редица военни, да се направи всичко възможно да се запази спокойствие в еврейското общество.)

Публикуваните карти в каналите в Х обаче показват, че положението е много по-сериозно, защото за първи път Хизбула стреля толкова надълбоко в територията на Израел. Според публикуваните карти става дума за 120 км. във вътрешността на страната, почти до пограничните части на столицата Тел Авив.

Туитър каналът „Iran Observer“ пише: Сега ракетите са насочени към Тел Авив. Хизбула разширява обсега на стрелбата до 120 км.

КритичноБГ припомня, че вчера, 22 септември Хизбула за първи път разшири разстоянието за ракетен обстрел в Северен Израел в дълбочина до 50 км. за първи път от година насам с десетки ракети Фади 1, Фади 2 и Катюша, в 6:30 тази сутрин местно време. Една от целите беше беше авиобазата Рамат Дейвид на изток от Хайфа, която разполага с 80 изтребители F-16,и с които Тел Авив атакува Ливан.

В този смисъл, при положение, че преди час ракетите са стигнали почти до Тел Авив става дума за Централен Израел. До този момент няма информация за щети и разрушения. Може да се предположи, че Хизбула казва на Израел, че може да стигне с ракетен бараж до Тел Авив, т.е. това е явно предупреждение.

Faytuks News пише: Ракетите продължават да бъдат изстрелвани от Ливан към Израел. Сирените звучат югоизточно от Хайфа

Израелският канал в Israel Radar Туитър пише: Докладвани са още удари в района на Бекаа в Ливан, докато Хизбула изстрелва още ракети към района на Хайфа. Засега Тел Авив и Бейрут са извън уравнението, тъй като и двете страни все още се опитват да избегнат пълномащабна война. Щетите, понесени от Хизбула, са масивни и с много ограничен отговор от тяхна страна.

Междувременно израелските военни сили IDF заявиха, че 165 ракети са били изстреляни към израелска територия в понеделник, а регионалните съвети съобщиха, че в няколко района са избухнали пожари.

Освен това IDF отбелязват, че техни изтребители са атакували около 800 цели на Хизбула в долината Бекаа и Южен Ливан в само днес – понеделник.

Ливанският министър на здравеопазването обяви преди час, че броят на жертвите от ударите на IDF в Ливан се е увеличил до 274, а министерството на образованието на Ливан обяви, че часовете в цялата страна ще бъдат отменени във вторник.

Към този момент новините от САЩ са, че Америка е „настроена“ да възпре ескалацията между Израел и Хизбула, за да не прерасне в тотална война. Това е заявил шефът на Пентагона Лойд Остин на министъра на отбраната на Израел Йоав Галант.

Обръщаме внимание, че думите на Остин са към военният министър на Израел, а не е търсен канал за връзка с Хизбула, за подобно съобщение. Или поне на този етап подобна новина не е оповестена.

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ:

В 19 ч. българско време стана ясно, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се е обърнал към ливанските граждани да се „махнат от пътя на опасността сега“.

„Твърде дълго време Хизбула ви използваше като жив щит. Тя постави ракети във всекидневните ви и ракети в гаражите ви. Тези ракети и снаряди са насочени директно към нашите градове, директно към нашите граждани“.

„За да защитим народа си от ударите на Хизбула, трябва да извадим тези оръжия (от строя). От тази сутрин IDF ви предупреждава да се махнете от пътя на опасността… Призовавам ви – приемете това предупреждение сериозно. Не позволявайте на Хизбула да застраши вашия живот и живота на вашите близки. Не позволявайте на Хизбула да застраши Ливан. Моля, махнете се от пътя на опасността сега. След като операцията ни приключи, ще можете да се върнете безопасно по домовете си“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!