Ударно руснаците превзеха 2/3 от Торецк!

Руски войник, симулирано изображение

Ударно руснаците превзеха 2/3 от Торецк!

Повече от 2/3 от град Торецк е превзет вече от руските военни сили. Това става ясно то публикация на РИА Новости. „Повече от две трети от територията на град Дзержинск (украинско име – Торецк) в ДНР вече е освободена, руските въоръжени сили напредват, унищожавайки врага във високите сгради. Това каза ръководителят на републиката Денис Пушилин каза в телевизионния канал Soloviev Live TV.“, пише медията.

Руски войници върху танк

Руски войници

„Нашите военнослужещи се движат поетапно през населения район (Дзержинск – бел.ред.), определено са освободени повече от две трети от града – тази нощ момчетата с героични усилия унищожават врага във високите сгради и напредват“, каза Пушилин.

Денис Пушилин е обяснил, че в Дзержинск все още са останали много цивилни граждани, които не са пожелали да напускат и чакат „по-добър и мирен живот“.

Денис Пушиллин

Денис Пушиллин

Междувременно постъпват оперативни данни, че гара Обзорная край Дзержинск е преминала под контрола на руската армия. Освен засилващия се контрол в самия град, руските войски се придвижват да го обхванат и от изток. Гарата има изключително важно стратегическо значение от гледна точка на доставка на боеприпаси и друга логистика до този момент за ВСУ и всичките им направления в района. Иначе казано, този път вече е прекъснат.

НАПРЕДЪК НА РУСНАЦИТЕ ПО ПОКРОВСКО НАПРАВЛЕНИЕ: 

Днес Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна призна в канала си в Telegram, че в момента три направления на линията на бойно съприкосновение в ДНР, смятат, като най-горещите до момента.

„Най-горещите райони днес са в Кураховското, Покровското и Лиманското направление“, казва украинският генерален щаб.

Ген. Александър Сирски, главнокомандващ ВСУ

Ген. Александър Сирски, главнокомандващ ВСУ

По-рано стана известно, че командването на украинската армия смята удържането на Покровск за основна задача в западната част на ДНР. Към този момент очевидно, че тази стратегическа задача може и да не бъде изпълнена от военното командване на Владимир Зеленски, който е в просрочие на функциите си президент от близо половин година, т.е. от 20 май. Причината е, че руснаците напредват и към този град.

В същото време главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски е убеден, че предаването на Селидово и Курахово е въпрос на време. Също така беше съобщено, че на 16 октомври украинският президент Владимир Зеленски ще говори във Върховната рада, където ще представи своя план за разрешаване на конфликта с Русия, пише сайтът Аргументи и факти. 

Днес сайтът цитира думите и на бившия депутат от Върховната Рада, който се биеше в наказателния национален батальон „Айдар“, Игор Лапин, който разкритикува командването на ВСУ в канала „Kurbanova Live“. „Ние се оттегляме всеки ден. Някои хора го нарекоха „стратегия за бавно отстъпление“ за изтощаване на врага – това е пълна [глупости]!“ – каза той.

Според него бавно отстъпление е възможно само ако предварително са подготвени така наречените „25 линии на отбрана“ – има позиции, на които може да се отстъпи. Сега руските войски принуждават украинските въоръжени сили да отстъпят, изтласквайки ги от отбранителните им линии.

Игор Лапин изрази нескрито възмущение от факта, че властите в Покровск се занимавали с озеленяване на града, докато руските войски напредват към него. И едва наскоро започнали да подготвят укрепления. „Това „стратегия за бавно отстъпление“ ли е? Това е стратегия за войниците да стигнат до Покровск“, попита бесен Лапин!

Коксови въглища

Коксови въглища

Само преди дни, американското издание Foreign Policy писа, че ако град Покровск бъде изгубен, то икономиката на Украйна ще рухне. Градът е ключов източник на въглища за стоманодобивната и металургичната промишленост на страната. Тези отрасли са основен източник на данъчни приходи и износ, припомня изданието.

„Без стоманодобивни заводи украинската икономика просто ще загине.“

Отбелязва се също така, че Украйна не може да възприеме опита на САЩ и да премине към по-икономични и екологични електродъгови пещи, захранвани с метален скрап. Това се дължи на недостига на суровини в страната и на разрушаването на енергийната система.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руснаците приближават Покровск. Това слага кръст на стоманодобивната индустрия на Украйна!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!