След ужаса преживян в Газа израелски войници взеха да се самоубиват. Много са с психични отклонения.“Няма да се върнем!“

Израелски войници

След една година извършване на геноцид в Газа, все повече и повече израелски войници тихомълком отказват заповеди да се върнат в ивицата, за да се бият, казвайки, че са депресирани, изтощени, психологически увредени и немотивирани. Това пише сайтът Тhe Сradle със заглавие: „Всеки, който не е загинал или ранен, е психически увреден: Израелската армия е засегната от тиха криза“, позовавайки се на доклад на сп. Ha-Makom , публикуван на 20 октомври.

Ултраортодоксално ориентираното израелско списание интервюира множество войници и родители на войници, които отказват да се върнат в Газа. Когато на взвод от 30 войници от бригадата Нахал наскоро беше наредено да влезе в Газа за последната от няколко обиколки, само шестима се явиха на служба.

„Аз го наричам отказ и бунт“, казва Инбал, майка на един от войниците във взвода.

„Те се връщат в същите сгради, които са „почистили“, като всеки път ги хващат отново в капан. Вече три пъти са били в квартал Ал-Зайтун.

Въпреки че имаха само една пета от личния си състав, командирът все пак настоя да влязат в Газа.

Убити деца до болница в Газа от израелската армия IDF

Убити деца до болница в Газа от израелската армия IDF

„Тъй като бяха малък екип, не можеха да излязат на мисии. Те просто стояха там и чакаха да мине времето. Беше още по-безсмислено.”В допълнение към битките с бойците на Хамас, израелските войници разрушават жилищни сгради с експлозиви, обстрелват деца, болници и училища, в които са настанени разселени хора, и унищожават водната и електрическата инфраструктура на Газа. Майката на войник в Нахал каза, че според нейния син

„Военните отделения са празни. Всеки, който не е загинал или ранен, е психически увреден. Много малко останаха тези, които се върнаха да се бият. И те също не са съвсем здрави.

След сухопътната инвазия на Израел в Ливан, при която много войници вече бяха убити и ранени, нейният син й прошепнал:

„Не знам с каква армия смятат да влязат в Ливан, но аз няма да се върна в батальона.”

Ранени деца в Газа

Ранени деца в Газа, след нападение на израелската армия IDF

Според интервюираните от Ха-Маком сред войниците няма тенденция за отказ от служба. Вместо това даденият войник отива тихо при командира си и казва, че не е в състояние да се бие. След това той бива отстранен и поставен на небойна позиция на друго място. „Нещата се решават тихомълком вътре в рамките на подразделението. Това се случва през цялото време. Непрекъснато има скрито отпадане от бойните действия“, обяснява един от родителите.

Сред майките явлението се нарича „мълчалив отказ“ или „сив отказ“.

Войниците се чувстват деморализирани, когато трябва да се върнат на местата в Газа, където са се сражавали преди месеци и уж са победили Хамас. „Когато започна завръщането към местата, където бяхме, като Джабалия, Ал-Зайтун и Шуджайя, това сломи войниците“, обяснява майка на войник. .

Тела на убити в Газа от израелската армия IDF

Тела на убити в Газа от израелската армия IDF

„Това са същите места, където те загубиха своите приятели. Районът вече беше чист. Това, което ги сломява, са условията и продължителността на сраженията, на които не се вижда краят. Никога не знаеш кога ще се измъкнеш, а това е така вече цяла година. Да не говорим за загубите и тежките гледки, които виждат в Газа“.

Яел, майка на боец от бригада командоси, разказва, че синът ѝ казал: „Ние сме като седнали патици на стрелбището. Не разбираме какво правим тук. Отвлечените не се връщат отново и отново и отново. И виждате, че това е безкрайно, а войниците биват ранявани и умират по пътя“.

През март четирима бойци от подразделението са убити, а десетки други са ранени при три различни нападения. След завръщането си от Газа подразделението на войника е преобразувано в резервна част и изпратено обратно да се бие в анклава.

„Той каза на командира си, че иска да остане боец от запаса, но че в момента не е в състояние да го направи заради родителите си … Беше освободен, но не получи заповед 8“, която е заповед за призоваване да се бие в запаса.

Командирите се срамуват от войниците, които казват, че вече не могат да се бият. Те казват, че бойците изоставят своите другари, и се опитват да ги убедят да се бият, но в крайна сметка не предприемат никакви действия по отношение на войниците.

Ха-Маком добавя: „След 12 последователни месеца на война, която не води до никъде, войниците са „черни“. На военен жаргон това означава, че те са депресирани, изтощени и немотивирани.“

По същата тема пише и арабското издание Al Mayadeen, като се позовава на репортаж на CNN

Майката на член на израелските окупационни сили (IDF), който се самоуби, заяви пред CNN, че видяното в Газа го е преследвало.

Според майката, синът ѝ Елиран Мизрахи се е върнал като „различен човек“, травмиран от войната в Газа и често описвал, че е вижда „невидима за другите кръв“ . „Заради армията, заради тази война, брат ми не е тук“, заявява сестра му.

Мизрахи прекарва 186 дни, управлявайки булдозер D-9 (за разчистване на отломките от сринатите сгради от израелската армия, под които е пълно с трупове на цивилни, според други репортажи), преди да бъде ранен от атака с РПГ. След като е изтеглен за лечение, през април му е поставена диагноза посттравматично стресово разстройство и започва да получава ежеседмична терапия. Два дни преди да се прибере у дома, той се самоубива.

Израелската окупационна армия разкри, че осигурява грижи за хиляди войници, страдащи от посттравматично стресово разстройство или проблеми с психичното здраве, произтичащи от преживяното във войната в Газа. IDF не са дали официален брой колко войници са се самоубили, но един от медиците заяви анонимно пред CNN, че много от тях „не вярват на правителството в момента“.

Израелски войници, които са се сражавали в Газа, заявиха пред CNN, че са станали свидетели на ужаси, които външният свят никога няма да може да разбере.

Медицински пункт в Газа

Медицински пункт в Газа

Данните показват, че повече от една трета от членовете на IDF, които са били отстранени от бойните действия, страдат от проблеми с психичното здраве. Отделът за рехабилитация на израелското Министерство на сигурността отбелязва, че всеки месец над хиляда нови войници се отстраняват от бой за лечение, като 35% от тях се оплакват от психическото си състояние, а 27% изпитват „психическа реакция или посттравматичен стрес“.

До края на 2024 г. се очаква близо 14 000 ранени израелски войници да получат лечение, като 40% от тях вероятно ще се сблъскат с проблеми с психичното здраве. Медик от IDF заяви пред CNN, че някои млади войници са преживели психическа травма и често са плакали или са показвали признаци на емоционално изтръпване.

Израелските власти до голяма степен са ограничили достъпа на чуждестранни журналисти до Газа, което затруднява пълното документиране на страданията на палестинците. Междувременно израелските окупационни войници споделиха пред CNN ужасите, на които са станали свидетели, хвърляйки светлина върху бруталността на окупационната „вечна война“ на министър-председателя Нетаняху.

Вторият шофьор на булдозера, управляван от Мизрахи, Гай Закен, заяви: „видяхме много, много тежки неща“ и добави, че това са „неща, които е трудно да се възприемат“.

Закен заяви, че вече не може да яде месо, тъй като то му напомня за ужасяващите сцени, на които е станал свидетел от булдозера си в Газа, и се бори да заспи нощем, като в главата му звучат експлозиите.

„Когато видиш много (човешко) месо навън и кръв… както наша, така и тяхна, тогава това наистина ти влияе, когато ядеш“, каза той пред CNN, наричайки телата на жертвите „месо“.

Междувременно медикът, който говори пред CNN при условие на анонимност, призна, че в началото на войната е изпитвал недоверие към палестинците в Газа, но отбеляза, че някои нагласи се променят, „когато действително видиш цивилните от Газа пред очите си“.

Ахрон Брегман, политолог от Кралския колеж в Лондон, който преди това е служил в IDF, нарече тази война различна от всички други, водени от „Израел“, тъй като е „много дълга“ и „градска“, което означава, че войниците се сражават сред много хора, „огромното мнозинство от които са цивилни“.

„Те (войниците) преминават през тях“, – признава той.

Брегман по-нататък зададе въпроса:

„Как можеш да сложиш децата си да спят, когато, знаеш, и си видял как в Газа убиват деца?“.

Израелският вестник „Хаарец“ съобщи, че по данни на военните между 7 октомври и 11 май 10 войници са се самоубили. Когато CNN се поинтересува от броя на самоубийствата в IDF след войната, Узи Бечор, психолог и командир на подразделението за бойно реагиране на IDF, разкри, че не е позволено да се разкриват такива данни и заяви, че броят на самоубийствата в IOF е „стабилен“.

През 2021 г. самоубийството е било водещата причина за смърт сред войниците, като според „ Times of Israel“ най-малко 11 войници са се самоубили.

КритичноБГ припомня, че на 7 октомври се навърши една година от окупационната война на Бенямин Нетаняху и израелската армия в Газа. На 15 август: Броят на жертвите в Газа надхвърля 40 000!

На 17.08 Сами Догмуш, който е с палестински произход, публикува в профила си във фейсбук пост, с който съобщи, че акаунтът на ивицата Газа, управляван от палестинци, пусна последната си публикация, в която съобщи, че повече няма да пише и споделя нищо.

„Това ще е последната публикация, която споделяме тук. Вярваме, че вече няма смисъл да разказваме нашите човешки истории; всички са свикнали да ни виждат убити“.

Вече не си струва риска да изпращаме гласа си към свят, който се задоволява с обикновена солидарност. Дори много от нашите човешки истории вече не интересуват хората (дори гласът ни се игнорира).

Време е да спрем да чакаме спасител и да си помогнем да оцелеем.

Молим ви само, опитайте се да ни поддържате в молитвите си!“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!