След брашно от щурци идва ред на мляко хлебарки. Учени: 3-пъти по-полезно е от кравето: Учени твърдят, че млякото от хлебарки може да се превърне в следващата суперхрана, след като изследване установило, че то е три пъти по-хранително от кравето мляко, пише Independent.

Според проучването коремната течност на хлебарките съдържа три пъти повече калории от биволското мляко, което до този момент се считаше за най-богатото на енергия мляко сред бозайниците. Освен това е установено, че то е изключително богато на протеини, аминокиселини и здравословни захари, които подпомагат растежа и възстановяването на клетките.
Във времена, когато индустрията на здравословното хранене процъфтява, хората постоянно търсят начини да подобрят своята диета и начин на живот в полза на физическото и психическото си здраве. Въпреки че самата идея може да изглежда отблъскваща, специалистите по хранене подчертават, че млякото от хлебарки притежава изключителни хранителни свойства и дори може да бъде една от най-богатите на хранителни вещества субстанции на планетата.

През 2016 г. беше публикувано изследване, анализиращо млечноподобната течност, която женските хлебарки от вида Diploptera punctata произвеждат, за да хранят своите малки. От нея ставало чудно мляко
През 2016 година в списанието Journal of the International Union of Crystallography беше публикувано изследване, анализиращо млечноподобната течност, която женските хлебарки от вида Diploptera punctata (известни като Pacific beetle cockroach) произвеждат, за да хранят своите малки. Учените установили, че жълтеникавата субстанция се кристализира в стомасите на потомството след консумация.
Според проучването коремната течност на хлебарките съдържа три пъти повече калории от биволското мляко, което до този момент се считаше за най-богатото на енергия мляко сред бозайниците. Освен това е установено, че то е изключително богато на протеини, аминокиселини и здравословни захари, които подпомагат растежа и възстановяването на клетките.
Въпреки впечатляващите си хранителни качества, съществували обаче сериозни предизвикателства пред комерсиалното производство на мляко от хлебарки. За разлика от кравите и козите, тези насекоми произвеждат изключително малки количества от веществото и не могат да бъдат доени по традиционния начин. Това прави комерсиалната му реализация на практика невъзможна. Учените сега търсят с бързи темпове, как да уголемят размера и резервоара за производството на хлебалките.
Някои експерти смятат, че с помощта на генно инженерство би могло да се постигне масово производство на този продукт, но засега остава неясно дали той е безопасен за консумация от хора.
В статия, публикувана в EXCLI Journal, учени отбелязват: „Кристалите на млечния протеин и други продукти, получени от хлебарки, биха могли да се превърнат в следващо поколение суперхрани. Млякото е ценен компонент на човешката диета, тъй като неговите хранителни свойства подобряват човешкото здраве и качеството на живот.“
Макар потенциалът на този продукт да изглеждал обещаващ, остава въпросът дали потребителите биха преодолели психологическата бариера и дали технологиите биха позволили ефективното му производство. Засега млякото от хлебарки остава екзотична концепция с неясно бъдеще, но интересът към него не спира да расте, уверява ни Independent.
Може да подкрепите КритичноБГ тук:
Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ