Скандал с изтекли секретни документи на разузнаването на САЩ разкриващи подготовка за мащабен израелски удар срещу Иран!

Снимката е илюстративна

Изтекли секретни документи на американското разузнаване показват подготовка за мащабен израелски удар срещу Иран

В социалните медии бяха публикувани копия от два класифицирани доклада на американското разузнаване, които разкриват внимателно наблюдение от страна на САЩ на подготовката на Израел за възможен удар срещу Иран. Според тези документи Израел активно подготвя балистични ракети и провежда широкомащабни тайни учения със своите Военновъздушни сили (ВВС). Това пише сайтът Avia. Потвърждение КритичноБГ намери в американското издание Axios, но за това по-късно.

Ракетно изстрелване

Ракетно изстрелване

Първият доклад, съставен от една от американските разузнавателни агенции, съобщава, че на 8 октомври израелските военни са започнали работа с балистични ракети въздух-земя. Особено внимание е отделено на два типа ракети, условно обозначени като „Златен хоризонт“ и „Rocs“, за които се знае малко. В документа се отбелязва, че е регистрирано движение на 16 ракети от първи тип и 40 ракети от втори тип, което предизвиква безпокойство във Вашингтон.

Освен това докладът се позовава на повишената активност на израелските дронове и мащабните учения на израелските военновъздушни сили, които се проведоха на 15-16 октомври. Военните операции включваха отработване на дозареждане с гориво по време на полет и преместване на неидентифицирани ракетни системи до военновъздушните бази Рамон и Рамат Дейвид. Анализаторите посочват ученията като ясен знак, че Израел се готви за голяма военна операция.

Ракетна атака на Хизбула над Израел

Ракетна атака на Хизбула над Израел

Вторият доклад, съставен от Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ (NGA), също потвърждава подозренията за подготовка за удар срещу Иран. В документа се говори за продължаващата дейност на израелски дронове, които събират разузнавателна информация не само в Иран, но и в други страни от региона. В доклада се споменава също, че израелските ракетни системи Йерихон, разположени на 1 октомври, остават на позиция, което показва готовност да се защитават в случай на заплаха.

Въпреки всички тези приготовления американските разузнавателни агенции не разкриват индикации, че Израел е готов да използва ядрено оръжие. Самият факт обаче, че подобни доклади се появяват в публичното пространство, повдига много въпроси.

Логото на Министерството на отбаната на САЩ - Пентагона

Логото на Министерството на отбаната на САЩ – Пентагона

Военни анализатори изтъкнаха няколко версии за изтичането на секретна информация. Първият и най-простият е изтичане по класическия случай (тайно изнасяне на информация), което се оказа изненада и създава сериозни неприятности за американските власти. Има обаче и друго, по-вероятно обяснение: това може да е умишлено, т.е. контролирано „изтичане“, целящо да предупреди израелското ръководство за прекомерно самочувствие и да покаже, че Съединените щати са наясно с всички израелски планове. Третата хипотеза е дезинформация, която може да е част от съвместна американско-израелска операция за заблуда на Иран относно истинските намерения на Израел, завършва медията.

Какво пише американското издание Axios по темата: Представители на САЩ са изключително обезпокоени от потенциално сериозен пробив в сигурността, след като два предполагаеми документа на американското разузнаване за подготовката на Израел за нападение срещу Иран бяха публикувани от акаунт в Telegram, свързан с Иран.

Предполагаемото изтичане на информация се случва в момент, когато Израел приключва седмици на подготовка за ответна реакция срещу Иран, който нападна Израел с балистични ракети на 1 октомври.

Възможно е изтичането на информация да е (умишлен) опит за прекъсване на израелската операция.

Пентагонът и Службата на директора на националното разузнаване отказаха да коментират изтеклите документи, но не оспориха тяхната автентичност.

Логото на ФБР

Логото на ФБР

Axios пише, че каналът в Telegram с името „Middle East Spectator“ е писал още в петък, че е получил документи от източник в американската разузнавателна общност за подготовката на Израел за атака срещу Иран. Самият канал редовно публикувал проиранско съдържание, а профилът на акаунта X, свързан с канала, твърди, че се намира в Иран, допълва медията.

Документите включват предполагаем доклад за визуално разузнаване на Националната агенция за геопространствено разузнаване (NGA) на Министерството на отбраната, разпространен в самата американската разузнавателна общност по-рано тази седмица. (Има се предвид за вътрешно ползване без изнасяне на информация, което очевидно се е случило)

Автентичността на документите не е проверена от Axios, застрахова се медията.

Разузнавателен документ на САЩ за подготовката от страна на Израел за нападение над Иран

Разузнавателен документ на САЩ за подготовката от страна на Израел за нападение над Иран

В предполагаемия доклад се описват подробно мерките, които са били извършени през последните дни в няколко бази на израелските военновъздушни сили, включително прехвърлянето на модерни боеприпаси, които според доклада са били предназначени за нападение срещу Иран. В него се посочва също така, че по данни на американското разузнаване израелските военновъздушни сили са провели тази седмица голямо учение, в което са участвали разузнавателни самолети и вероятно изтребители, обучени за евентуална атака срещу Иран. В предполагаемия разузнавателен доклад се описва и подготовката на израелските безпилотни самолети за нападение срещу Иран.

Докладът, ако е точен, пише Axios, предполага много внимателно и подробно наблюдение от страна на американското разузнаване на подготовката на Израел за нападение срещу Иран, включително използването на сателити за шпиониране на операциите, извършвани в базите на израелските военновъздушни сили.

Потенциалното изтичане на информация може да е знак за много сериозен пробив в сигурността на разузнавателната общност на САЩ, в резултат на който строго секретна класифицирана информация е достигнала до канал в Telegram, свързан с Иран.

Иран и Израел в конфликт, илюстративно изображение

Иран и Израел в конфликт, илюстративно изображение

Американски служител заяви пред Axios, че предполагаемото изтичане на информация е изключително обезпокоително, но че не вярва то да повлияе на оперативните планове на Израел срещу Иран. Високопоставен израелски служител пък заяви, че израелското отбранително ведомство било наясно с предполагаемото изтичане на информация и го приема много сериозно.

ЗАПЛИТАНЕ

Каналът в Telegram Middle East Spectator публикува изрично изявление, че НЕ Е първоизточникът на получаване на секретните американски доклади, а само ги е препубликувал. Журналистите отричат твърдението на Axios и Jerusalem Post, че са свързани по какъвто и да е начин с Иран. Ето какво пишат от канала:

„В отговор на различни медийни запитвания изразяваме мнението си, че Middle East Spectator не знае за изтичане на допълнителни секретни американски документи. Също така повтаряме, че нямаме никаква връзка с първоначалния източник, за когото предполагаме, че е информатор в Министерството на отбраната на САЩ.

Доколкото ни е известно, документите са се появили за първи път в частна група- канал в Telegram с малко над 7000 членове, в която вероятно е присъствал и този, който е доставил информацията. По някакъв начин документите са излезли от групата; в този момент Middle East Spectator е забелязал документите чрез анонимен DM. Такива DM-и бяха изпратени до различни други хора и новинарски агенции.

Освен това отхвърляме твърденията на различни медии, включително Axios и Jerusalem Post, че сме „свързани с Иран“. Middle East Spectator е сплотен екип от напълно независими журналисти.“

По-рано каналът публикува друга своя позиция, в която пише следното:

Middle East Spectator е новинарски агрегатор с отворен код. Ние сме независими журналисти и не сме обвързани с никоя държавна структура или организация.

В петък сутринта, приблизително в 01:15 ч. техеранско време, един от близките приятели до канала получи чрез анонимен източник в Телеграм, който отказа да се идентифицира, два строго секретни документа на американското разузнаване относно подготовката на ционисткия режим за нападение срещу Ислямска република Иран.

Нямаме връзка с първоначалния информатор и не ни е известна неговата самоличност. Не сме запознати и с предполагаемата автентичност на документите. 

Освен това предположихме, че документите са се разпространявали на други места в Telegram, което ги прави част от публичното пространство.

Отхвърляме опитите на различни ционистки и американски медии да сплашват репортерите на Middle East Spectator, които упражняват пълното си и неотменимо право на свобода на печата. Свобода за Палестина.

А ето и какво пише каналът в Телеграм за самите доклади на 18 октомври:

Иран и Израел - конфликт. Илюстративно изображение

Иран и Израел – конфликт. Илюстративно изображение

ЕКСКЛУЗИВНО: Информиран източник от разузнавателната общност на САЩ сподели с нас изключително деликатен „строго секретен“ документ на американското разузнаване NGIA от 15-16 октомври, в който подробно се описва подготовката на Израел за мащабен удар на територията на Иран.

 

Според доклада от 8 октомври САЩ са наблюдавали как израелските ВВС боравят с ALBM (балистични ракети, изстрелвани от въздуха) като „Golden Horizon“ (поне 16 броя ракети) и „ROCKS“ (поне 40 броя ракети) в авиобаза Хатсерим. Ако бъдат използвани всички тези ракети, това ще бъде сериозна атака.

Секретен документ на американското разузнаване за подготвяната атака на Израел срещу Иран

Секретен документ на американското разузнаване за подготвяната атака на Израел срещу Иран

От 15 до 16 октомври израелските военновъздушни сили са обработили и няколко ракети ASM (въздух-повърхност) в авиобазите Рамот Давид и Рамон, което показва предстояща атака.

Освен това на 15 октомври израелските военновъздушни сили проведоха учение LFE, за да отработят операции по зареждане с гориво във въздуха и бойно търсене и спасяване с голям брой въздухоплавателни средства, включително поне три самолета-цистерни KC-707, един самолет G-550 Gulfstream AWACs и вероятно изтребители.

Този класифициран доклад произхожда от Националната агенция за геопространствено разузнаване, част от Министерството на отбраната на САЩ.

Яхия Синуар, лидер на Хамас, за когото Израел заяви на 17 октомври 2024 г., че е убит

Яхия Синуар, лидер на Хамас

ЗАБЕЛЕЖКА: КритичноБГ прибомня, че на 18 октомври стана ясно, че президентът на Съединените щати Джо Байдън е заявил след разговора си с израелския премиер Бенямин Нетаняху в четвъртък, че е време да „продължим напред“ и да бъде сложен край на войната в Газа след убийството на лидера на Хамас Яхия Синуар. Това информира американското издание Axios.

Медията припомни, че Джо Байдън лично настоява от месеци за сделка за заложници и прекратяване на огъня в Газа и се надява да постигне пробив в закъсалите преговори, преди да напусне поста на 20 януари на следващия американски резидент. Новата информация за израелската подготовка за нападение над Иран, говори в обратна насока, че Тел Авив не приема наратива на Вашингтон за прекратяване на войните и ескалацията на напрежението.

Байдън притиска Нетаняху да спре войната в Газа, след като Израел уби Синуар

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!