Сиярто: С България, Турция и Сърбия взехме смелото решение за „Турски поток“, доставките на газ са гарантирани

Ако не бяхме достатъчно смели, днес щяхме да имаме големи проблеми

Петер Сиярто, Външен министър на Унгария

Сиярто: С България, Турция и Сърбия взехме смелото решение за „Турски поток“, доставките на газ са гарантирани

Унгарският външен министър Петер Сиярто похвали „изключително смелото решение“ за изграждане на газопровода „Турски поток“ с България, Турция и Сърбия, което според него да позволи страната му да бъде засегната, ако доставките на газ от Украйна бъдат прекратени, предава Index, цитиран от Фокус

„Ако не бяхме достатъчно смели, днес щяхме да имаме големи проблеми. Ако не бяхме построили газопровода „Турски поток“, днес за Унгария щеше да бъде, в най-добрия случай много трудно, ако не и невъзможно, да гарантира сигурността на доставките си на газ“.

Унгарският външен министър подчерта, че доставките на унгарски газ по газопровода вече са до голяма степен сигурни: през тази година по газопровода са доставени над 5,6 милиарда кубически метра газ.

По-рано стана ясно, че унгарският министър-председател Виктор Орбан е прекъснат от опозиционен активист по време на пресконференция в Страсбург, Франция, във вторник. Инцидентът се случи, докато унгарският министър-председател представя плановете си за шестмесечното председателство на страната му на Съвета на ЕС, пише Delfi.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

След като Орбан се обяви против миграцията, Мартон Гиекички, член на опозиционната партия и общински съветник, изтича до трибуната, на която седеше министър-председателят, и хвърли по него купчина банкноти. „За колко продадохте страната? За колко продадохте страната“, крещи Гиекички.

 

„Той я продаде на Путин, той я продаде на Си Дзинпин!“, крещи в истерия активистът, визирайки лидерите на Русия и Китай.

Виктор Орбан и Владимир Путин

Инцидентът се случи преди планираното за сряда обръщение на Орбан към Европейския парламент в рамките на ротационното председателство на Унгария. По време на пресконференцията Гиекички е повален на пода от охраната и след това изведен от залата. Активистът членува в Партията на унгарската демократична коалиция и в Областния съвет на Будапеща.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!