Северна Корея издаде заповед към артилерията си за пълна бойна готовност! „На ръба на война сме!“

Ким Чен Ун, лидер на Северна Корея

Северна Корея издаде заповед към артилерията си за пълна бойна готовност! „На ръба на война сме с Южна Корея!“

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун нареди артилерийски бригади, разположени в района на демилитаризираната зона, да бъдат приведени в пълна бойна готовност. Това съобщи Корейската централна информационна агенция (KCNA). Заповедта, която беше издадена на осем артилерийски бригади, отбеляза необходимостта от незабавен отговор на нарастващото напрежение с Южна Корея.

Решението идва на фона на обвинения срещу Южна Корея, която според Пхенян е нарушила суверенитета на Северна Корея, използвайки дронове, за да пусне пропагандни листовки над севернокорейската столица Пхенян.

„Създава се ситуация на сериозно военно напрежение на ръба на война, поради голям провокативен акт на Южна Корея за нарушаване на суверенитета на нашата столица“, пише KCNA.

Ким Чен Ун, лидер на Северна Корея

Ким Чен Ун, лидер на Северна Корея

Севернокорейските власти смятат тези действия за провокация и заплаха за националната сигурност. В отговор на това Ким Чен Ун лично нареди да се засили военната готовност и да бъдат подготвени за отблъскване на евентуална агресия. Експертите отбелязват, че подобни стъпки увеличават вероятността от пряк военен сблъсък между двете страни, които са в конфликт след разделянето на Корейския полуостров.

ТАСС цитирайки KCNA пише „представител на [Министерството на отбраната на КНДР] е съобщил за предварителна оперативна заповед на Генералния щаб на КНА (Корейската народна армия) от 12 октомври, според която артилерийските формирования в близост до граничната линия и частите, отговарящи за важна огнева мисия, трябва да бъдат в пълна готовност за стрелба“.

Служителят на министерството на отбраната добави също, че заповедта засяга осем артилерийски бригади, окомплектовани по военновременни щатове. Военните сили на КНДР трябваше да преминат в пълна готовност, при която ще трябва да изчакат само заповедта за стрелба, до 20:00 ч. местно време (14:00 ч. московско време) на 13 октомври.

Генералният щаб на КНА нареди на частите и подразделенията на всички нива да засилят наблюдението и охраната. Наблюдателните пунктове за противовъздушна отбрана в Пхенян бяха подсилени.

По-рано Министерството на външните работи на КНДР излезе с изявление, в което поиска от Сеул да прекрати изпращането на безпилотни самолети с ултимативна заповед.

Според министерството южнокорейски безпилотни самолети са навлезли във въздушното пространство на Пхенян три пъти през октомври, за да разпространяват политическите листовки. Народната република предупреди, че нейните военни ще приведат в готовност „всички нападателни средства“, които са „предназначени за унищожаване на военната инфраструктура в близост до южната граница и на територията на Република Корея“.

Припомняме, че на 4 октомври

Ким Чен Ун заплаши с ядрени оръжия, ако САЩ и Южна Корея ако използват сила

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун каза, че КНДР няма да се поколебае да използва всички налични настъпателни сили в случай на нападение. Думите му са цитирани от Корейската централна информационна агенция, писа ТАСС.

Според съобщението на агенцията Ким Чен-ун също така е обявил възможността за използване на ядрени оръжия, ако други страни се опитат да посегнат на суверенитета на страната му.

„Ако враговете, обхванати от пълна глупост и безумие, пренебрегнат нашите многократни предупреждения и с прекомерна увереност в съюза между Корея [Република Корея] и САЩ, направят още една крачка напред, за да се опитат да използват военна сила, за да нарушат суверенитета на Републиката, тогава няма да се поколебаем да използваме всички офанзивни сили в ръцете им, включително ядрени оръжия“, каза Ким Чен Ун.

Лидерът на КНДР също така нарече президента на Южна Корея Юн Сок Йол „марионетка“ и каза, че републиката има „мания на преследване“ от страна на КНДР

Ким Чен Ун нарече забележките на Юн Сок Йол за отговор с военна сила срещу държава с ядрено оръжие „нелеп спектакъл“ и каза, че заплашителната реторика от вражеските страни няма да спре растежа на военната мощ на Северна Корея.

В последните месеци изобилстват съобщения, че севернокорейският лидер посещава военни и тренировъчни база, за да следи отблизо процеса на подготовка.

По-рано, на 4 октомври, лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун лично посети тренировъчна база на специалните сили в западната част на страната.

„В тренировъчната база Ким Чен Ун беше посрещнат от командирите на силите за специални операции. В учебната база военнослужещи от няколко бригади специални сили преминават интензивно обучение в съответствие с Кодекса за бойна политическа подготовка“, съобщи Корейската централна информационна агенция ( KCNA )

Според агенцията в този ден в базата се е провела широка подготовка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ким Чен Ун заплаши да удари с ядрени оръжия САЩ и Южна Корея

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!