Светослав Атаджанов: Железният купол се превърна в гевгир! Когато гръм удари и…

Фейсбук

Иранска хиперзвукова ракета

Светослав Атаджанов: Железният купол се превърна в гевгир! Когато гръм удари и…

КОГАТО ГРЪМ УДАРИ…И НЕ ЗНАЕМ КЪДЕ ЩЕ ПАДНЕ?
Малко вероятно е да научим подробности за резултатите от това реално „възмездие“ на Техеран. Но въз основа на някои зрънца все пак можем да определим поне очертанията на общата картина. Включително и факта, че този път всичко беше изключително сериозно и, очевидно, щетите са драметични

Те могат да бъдат разделени условно на „обективен контрол” и „косвени признаци”.
Този път има повече от достатъчно кадри на очевидци. Някои от тях може да изглеждат „подготвени“. Сякаш снимащите знаеха предварително къде и какво да снимат. Други са очевидно спонтанни, но не по-малко драматични и информативни. Като цяло острия език беше достатъчно точен – куполът се превърна в гевгир!

Малкото свалени ракети може да са пълна измама. Тъй като повечето от ракетите свободно достигнаха целите си. На места „напоява терена“ като градушка. И това е може би ключовият момент в „унищожаването“ на израелската система за противоракетна отбрана. Която се смяташе за „неуязвима“.

Има причина европейците да са объркани и размишляващи. Колко защитено е небето им и има ли вече причина да се държат толкова дръзко?

Трудно е да се каже какво и колко е поразено. Има информация за поражението на военни летища и няколко военни бази. Вероятни загуби на F-35. Твърди се – 20 единици. Но едва ли е възможно да се провери това. Има достатъчно информация, потвърдена от кадри, че са поразени струпвания на техника и човешки военен състав. Който е сглобен от нахлуването на територията на съседен Ливан. Това вероятно бе особено неприятна изненада и скоро ще бъде отразена обилно в медиите.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Кое стана най-чувствителното от всичко това? Можете да познаете. Това са реакциите. Премиерът Биби, с нервно треперене на лист хартия в ръка, повтори познати: – „всичко е прихванато, системата за противоракетна отбрана работи перфектно, всичко е под контрол, няма значителни щети“.

Тези думи са в пълен контраст с кадрите от обективен контрол, заснети от местни жители. А спътниковите снимки се анализират от всички замесени страни. Явен пример за служебна лъжа. Дали ще му се размине? Или, може би – не…

Ракетен удар от Иран по Тел Авив, Израел

Ракетен удар от Иран по Тел Авив, Израел

Първите реакции дадоха категоричен отговор буквално веднага. Всички вече са се подготвили за ответни действия на иранска територия. Но… нещо се обърка и до свечеряване в Тел Авив казаха: ще има отговор, но не днес. Като продължава да бие онези, които не могат да отвърнат на удара.

Може би това се дължи на оценката на щетите, включително и от американците. А може би и с други.

Вчера Иран предприе атака не само в небето, но и по дипломатическата линия.

Първо, като инициира Съвета за сигурност на ООН. (Вероятно това е договорено с Русия и Китайската народна република). Между другото, Си, по повод годишнината от установяването на дипломатически отношения с Русия, заяви, че „Заедно с Русия ще възстановим реда в света.” Веднага очертавайки позицията си, той заяви, че не желае по-нататъшна ескалация, но ако те не се успокоят – отговорът може да е по-тежък.

Второ, с официално изявление. Същността на което е приблизително следната: Ако САЩ подкрепят Израел в ответни действия – до техните бази в Близкия изток – ще дойде „неотвратимото“. И това е доста различно от обичайното „не се страхуваме от вас“.

От цялата тази каша няма очевидна полза за американците. Точно обратното. Докажете своята сила и решителност. По този начин и правото си на „короната на света“! Но засега не се получава много добре за тях Може би има печалба за отделните кланове, но със сигурност не и за държавата като цяло.

Факт е, че в момента няма решителни действия в отговор. Но има само осъдителни изказвания. Това говори като минимум за необходимостта да се „претеглят рисковете“. Което вече е доста значимо.

Иран демонстрира техническите си възможности и уязвимостта на подставените лица на Вашингтон. Те от своя страна бързо изхленчиха, призовавайки „свободния свят“ да се обедини пред лицето на заплахата. О, колко познато е това.

Светослав Атаджанов, анализатор

Светослав Атаджанов, анализатор

Но важна част от този свят, между другото, публично ги призова да не вършат грях и да сдържат конете си.
Все още нищо не е завършено, а може би едва сега започва. Но светът видя, че двете страни могат да играят тази игра. Народът на Израел е по същество заложник на ръководството на своята страна. Вярвайки в неговата пълна всепозволеност.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!