САЩ: Имаме доказателства за севернокорейски войници в Русия, но не знаем какво правят там

Севернокорейски войници

САЩ: Имаме доказателства за севернокорейски войници в Русия

Лойд Остин, министър на отбраната на Съединените щати

Лойд Остин, министър на отбраната на Съединените щати

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди, че Вашингтон разполага с доказателства за присъствието на севернокорейски войски на руска територия. Въпреки че точните задачи и роли на тези войски остават неясни, американските власти работят активно за събиране на по-подробна информация за тяхната дейност, съобщават руски медии.

„Има доказателства за присъствието на севернокорейски войски в Русия. Какво точно правят те, предстои да видим“, каза Остин пред репортери, добавяйки, че Пентагонът продължава да следи ситуацията.

Севернокорейски войници

Севернокорейски войници

КлитичноБГ припомня, че прехвърлянето на севернокорейски военен персонал в Русия също беше съобщено по-рано от южнокорейската национална разузнавателна служба (NIS) и украинския президент Владимир Зеленски. Южнокорейското разузнаване оцени броя на севернокорейските войски, които могат да бъдат изпратени в Русия, на 12 хиляди души. Зеленски, разчитайки на данни от украинското разузнаване, говори за 10 хиляди военни от КНДР, изпратени в Русия.

Източници от южнокорейското разузнаване също така посочват, че целта на това прехвърляне може да бъде не само бойни мисии, но и да помогне на руските сили да осигурят логистика и техническа поддръжка. Официално потвърждение за това обаче към момента няма.

Видеото, което според авторите му записва пристигането на севернокорейски войници във военна база в Приморския край, преди това беше геолокирано от журналисти на ASTRA.

Владимир Путин и Ким Чен-ун

Владимир Путин и Ким Чен-ун

Днес също и Държавната дума на Руската федерация официално ратифицира Договора за всеобхватно стратегическо партньорство между Русия и КНДР, чиято цел е укрепване на взаимодействието между страните и намаляване на рисковете от подновяване на военните действия на Корейския полуостров, включително възможността за използване ядрени оръжия. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко по време на пленарно заседание на руския парламент. Това съобщи РИА Новости.

Според Руденко това споразумение е важна стъпка към стабилизиране на ситуацията в региона и предотвратяване на ескалацията на конфликта на Корейския полуостров.

Той отбеляза, че Русия и КНДР са насочени към дългосрочно сътрудничество в различни области, включително военно, икономическо и хуманитарно взаимодействие. Споразумението предвижда и засилване на съвместните усилия за поддържане на стабилността и сигурността в региона.

Държавната Дума на Русия

Държавната Дума на Русия

Това споразумение също има за цел да засили политическия диалог между Москва и Пхенян. Изправени пред нарастващия натиск от страна на Запада, Русия и Северна Корея разглеждат това споразумение като платформа за разширяване на взаимноизгодните връзки. Документът предвижда засилване на икономическото сътрудничество, обмена на технологични и научни постижения, както и активно взаимодействие в областта на отбраната.

Все още не е изяснено дали това споразумение е свързано с информацията за изпращане на севернокорейски военни на руска територия.

Дне също стана ясно, че Северна Корея строи нови съоръжения по границата с Южна Корея

Севернокорейски доброволци, включили се в армията, чакат нетърпеливо да идат на бойното поле

Севернокорейски доброволци, включили се в армията, чакат нетърпеливо да идат на бойното поле

Северна Корея започна изграждането на няколко неидентифицирани съоръжения по корейската демилитаризирана зона (DMZ) след неотдавнашното разрушаване на всички пътища и влакови линии, свързващи двете Кореи. Това съобщават южнокорейски служители, които изразяват безпокойство от тези действия. Според тях новите конструкции могат да бъдат бетонни прегради или укрепени бункери, което показва възможно засилване на военната активност от страна на Пхенян.

Според южнокорейските военни съоръженията идват на фона на рязко влошаване на отношенията между Северна и Южна Корея, след като Пхенян продължи провокативните си действия, унищожавайки последните останки от инфраструктура, свързваща двете страни.

Разрушаването на пътища и железопътни линии, които преди са служили като символи на потенциално сътрудничество, сигнализира за пълния край на всички мирни инициативи.

Южнокорейски служители казват, че съоръженията могат да бъдат част от по-широката стратегия на Пхенян за укрепване на позициите му по границата. Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че следи отблизо ситуацията и анализира намеренията на Северна Корея.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Military Watch: Спецчастите на Северна Корея могат да станат истински кошмар за Украйна

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!