САКАТЛЪК: Forbes призна, че военният комплекс на САЩ е в спирала на смъртта

Американски самолетоносач "Айзенхауер"

САКАТЛЪК: Forbes призна, че военният комплекс на САЩ е в спирала на смъртта

Военно-промишленият комплекс (ВПК) на САЩ е изпаднал в „спирала на смъртта“, в която разходите за отбрана само се увеличават, докато реалният брой оръжия намалява, пише военният анализатор Уилям Хартунг в статия за Forbes, цитиран от Фокус.

Пентагонът

Пентагонът

„Отбранителната спирала на смъртта“ е феномен, за който се говори за първи път през 80-те години на миналия век. Същността му е съвсем проста: тъй като всяко следващо поколение оръжия, придобити от Пентагона, е по-сложно и по-скъпо от предишното, въоръжените сили на САЩ непрекъснато се съкращават в процеса на модернизация.

Въпреки факта, че настоящият бюджет на Пентагона, дори коригиран с инфлацията, е с 60% по-голям от този през 70-те години на миналия век, американската армия днес разполага с наполовина по-малко бойни самолети и кораби, отколкото тогава. Въпреки това, няма гаранция, че общата бойна ефективност на новите оръжия ще бъде еквивалентна на по-големия брой по-стари оръжия.

Бойни самолети F-16

Бойни самолети F-16

Съединените щати вече се оказват в „неблагоприятно положение“, дори когато става въпрос за конфронтация с йеменските хуси: американците са принудени да свалят примитивните и евтини хусийски ракети с помощта на модерни, но скъпи американски ракети-прехващачи.

Според Уилям Хартунг Съединените щати имат две потенциални решения за излизане от „спиралата на смъртта“. Първият вариант: произвеждайте по-прости и по-евтини оръжия, които ще бъдат достатъчни за изпълнение на повечето задачи.

Вторият вариант: ограничаване на американската военна доктрина, според която американската армия трябва да може да води войни навсякъде на планетата, както и да въоръжава множество съюзници за водене на войни.

„Нуждаем се от по-твърд, по-сдържан подход към това, когато е в интерес на САЩ да използват сила или да изпратят оръжия в зона на бойни действия“, казва той.

Например, Хартунг смята за правилна доставката на оръжия за Украйна. Въпреки това, тъй като пълна победа не е възможна за нито една от страните, той предлага „спешно“ да се намерят дипломатически възможности за прекратяване на войната.

Но анализаторът определя действията на Израел в Газа и Ливан като „престъпления“, така че смята, че е погрешно да се доставят оръжия в този регион.

F-35

F-35

КритичноБГ припомня, че на 29 май тази година бяха оповестени подробности за катастрофата на самолет от пето поколение F-35 в САЩ.

Разбилият се най-нов експериментален изтребител F-35 за армията на САЩ е извършвал полет от авиозавод до военна база.

Според съобщения в медиите пилотът от ВВС на САЩ, пилотиращ самолета F-35, е излетял от заводското летище на производителя Lockheed Martin в базата на военноморските сили Fort Worth Joint Reserve Base, Тексас, и е кацнал за презареждане с гориво във военновъздушната база Edwards в Калифорния в 13:00 ч.

Съобщава се, че 48 минути след допълнителното зареждане с гориво в Ню Мексико пилотът катапултирал аварийно поради технически проблеми.

Пилотът е откаран в местна болница, като състоянието му се оценява като стабилно.

F-35

F-35

Да припомним, че КритичноБГ отбеляза на 17.03, че докладът на Правителствената служба за отчетност в САЩ (GAO) за F-35 от септември 2023 г. разкри някои шокиращи статистически данни за това колко НЕПОДГОТВЕНИ са изтребителите F-35 на стойност стотици милиарди долари. Според данните само 15 до 30% от F-35 ПОГАТ ДА БЪДАТ БОЕСПОСОБНИ. Критично се позова на Майк Фреденбург от The Epoch Times.

„Ако прочетете някоя типична статия в медиите, може да повярвате, че средно около 55% от F-35 са боеспособни. Това обаче е грешка, пише авторът. Когато средностатистическият човек види такъв доклад, в който се заявява, че 55% от бойните самолети F-35 са „способни за изпълнение на задачи“, той приема, че това е равносилно на боеспособност. Но по този начин те биват измамени“, категоричен е Фреденбург.

Авторът на материала уточнява, че определението на Министерството на отбраната на САЩ, т. е. на Пентагона за „способен да изпълнява задачи“ не означава способен да води бойни действия. „Това, което означава, е, че самолетът може да лети и да изпълнява поне една мисия. Така че самолетът, определен като способен за изпълнение на мисия, може да е способен да изпълнява някакъв вид бойни действия, но може и да не е.“

Фреденбур уточнява още, че вместо това мисията, която може изтребителят да изпълни, защото е „способен да изпълнява задачи“ е да бъде използван… за изпитания или обучение, но това не включва бойни действия!

Авторът допълва: „Дори за човек, който е реалист по отношение на F-35, резултатите са шокиращи. Не само че степента на пълна боеспособност на всички F-35 е около 30 % (вж. таблицата на стр. 96 от доклада), но и че степента на пълна боеспособност на F-35B на морската пехота през март 2023 г. е била мизерните 15,5 %.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!