Русия изгражда подводница-чудовище, дълга 360 метра с водоизместимост 180 000 тона и с три ядрени реактора!

Руската подводница Дмитрий Донски, която е най-голямата и до днес в света

Русия изгражда огромна 180 000-тонна подводница. Това пише румънското издание Newsweek.ro. Според медията водещият Институт по ядрена енергетика на Руската федерация е сключил споразумение с газовия гигант Газпром, според което трябва да разработи и изгради подводницата. Ако договорът бъде реализиран, тя ще е по-голяма от съветските подводниц клас „Акула“, които по класификацията на НАТО отговарят на „Тайфун“.

Според изданието, новата подводница трябва да е дълга ЦЕЛИ 360 метра, което на практика е два пъти повече от руските гигантски стратегически подводници от клас „Тайфун“ по времето на Студената война.

Някак неусетно изданието минава от единствено в множествено число и от една подводница, става ясно, че Русия има намерение да прави няколко подобни подводни кораба. Newsweek.ro посочва не само дължината от 360 метра, но и широчината – 70 метра и височина от 12-13 метра. Задвижването ще се осъществява с три ядрени реактора

Капацитетът им, като вероятно се има предвид водоизместимост, при пълно потапяне, ще е 170 000 до 180 000 тона.

Целта на занятието на договора с Газпром е, подводниците да представляват подводни газови танкери за транспортиране на синьо гориво (LNG) по Северния морски път.

Руската подводница Дмитрий Донски, която е най-голямата в света

Руската подводница Дмитрий Донски, която е най-голямата в света

За да стане ясен мащабът на амбицията на Русия, КритичноБГ припомня, че легендарната съветска атомна подводница „Дмитрий Донски„, създадена през 1980 г., е най-голямата в света, като нейната водоизместимост е с рекордните към този момент 48 000 тона. Ако намеренията на Москва за създаването на 180 000 тонна подводница се реализират, това означава, че новата ще е четири ПЪТИ по-голяма.

Със своите внушителни размери, технически характеристики и възможности, „Дмитрий Донски“ предизвиква възхищение сред руските и чуждестранни специалисти.

Една от основните характеристики на подводницата „Дмитрий Донски“ е нейната висока скорост, което я прави най-бързият подводен кораб в своята серия. Този подводен крайцер е способен да се придвижва през океанските дълбини, като ускорява до 27 възела или 50 километра в час и да се гмурка на дълбочина до 400 метра. Това прави подводницата напълно недостъпна за всеки един враг.

Руска ядрена подводница

Руска ядрена подводница

В наше време въоръжението на „Дмитрий Донски“ е попълнено с един от най-разрушителните боеприпаси в света – балистични ракети тип „Булава“ с ядрени заряди. Атомната подводница „Дмитрий Донски“ се превърна в гордостта на руския флот и истинско чудо на техниката, което няма аналози в света.

Създадена през 1980 г., подводницата TK-208 „Дмитрий Донски“ от проекта 941 Акула стана най-голямата подводница в света. Дмитрий Донски е най-бързият кораб от производствената серия на проект 941 Акула. Лодката е способна да се движи бързо през водата, осигурявайки висока маневреност и способност за бърза реакция при всяка бойна ситуация.

През 1983-1984 г. корабът провежда изпитания на ракетната система D-19. Има голямо стратегическо значение и има за цел нанасяне на ядрени удари на големи разстояния. Успехите и постиженията, постигнати по време на тестването на Дмитрий Донски, превръщат подводницата в едно от най-мощните и опасни оръжия на Съветския съюз.

Максималното надводно изместване на „Дмитрий Донски“ е над 27 хиляди тона, а подводното – почти 50 хиляди тона. Тя беше един от най-големите подводни крайцери на своето време. Тази подводница е с дължина 172 метра и ширина на корпуса над 23 метра. Средното газене на крайцера е 11 метра.

Кораба се състои от два реактора ОК-650 с мощност 50 хиляди конски сили (36,7 MW) всеки.

Руската ядрена подводница "Дмитрий Донски", най-голямата и до днес в света

Руската ядрена подводница „Дмитрий Донски“, най-голямата и до днес в света

Благодарение на атомната електроцентрала подводните крайцери могат да останат под вода дълго време, без да е необходимо да излизат на повърхността за зареждане с гориво. Това им осигурява по-голяма автономност и намалява вероятността от откриване от врага. Поради слабата си видимост атомните подводници са гръбнакът на стратегическите ядрени сили на Русия и играят ключова роля в нейната отбрана и сигурност.

Труд припомня, че президентът на Курчатовския институт Михаил Ковалчук по време на форума OMR24 обяви, че Русия е започнала разработване на ядрена подводница – газовоз. Той съобщи още, че е постигнато споразумение с „Газпром“ за сътрудничество в тази област. По думите му двойка от този тип газовози може да транспортира втечнен природен газ до ниво, сравнимо с полагането на газопровод в Северния ледовит океан.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!