Русия: ВСУ стреля в Суджа касетъчни боеприпаси пълни с отровни химикали! Има пострадали

Бойни отровни вещества

Русия: ВСУ използва в Суджа касетъчни боеприпаси с отровни химикали!

Руското министерство на отбраната обвини Украйна в използване на химическо оръжие в района на Курск

„В град Суджа, Курска област, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) използваха химическо оръжие, в резултат на което са пострадали от отровите над 20 души.“

Това съобщи началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Кирилов. Според него този инцидент е пореден факт за нарушение от страна на Киев на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Игор Кирилов

Ген.-лейтенант Игор Кирилов

Генералът отбеляза, че по време на военни операции и диверсионни действия украинската страна редовно използва химикали, включително отровни вещества. Общо по време на специалната военна операция са регистрирани повече от 400 случая на използване на вещества като хлороацетофенон и Bi-Z, както и хлорпикрин и циановодородна киселина от украински формирования. Примери за използване на химически оръжия са отбелязани в района на Донецк, Артемовск, Горловка, Кременная, както и в направленията Краснолимански и Богуславски.

Съобщава се, че използването на 155-милиметрови касетъчни боеприпаси DM-105, съдържащи отровни вещества, в Суджа е било особено популярно.

Илюстративно изображение

Илюстративно изображение

Тези боеприпаси са съдържали смес от металохлорид, която е служила като средство за камуфлаж. Пробите, анализирани от акредитирана лаборатория на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), показват, че причината за жертвите е вдишване на аерозол, съдържащ хлор и задушаващи вещества.

 

Кирилов също така отбеляза, че украинската страна използва химически оръжия не само на бойното поле, но и за извършване на терористични атаки срещу руски граждани и лидери на общественото мнение.

Един такъв пример е извършен саботаж с използване на талиеви съединения, записан през август 2024 г.

Освен това на територията на Донецката народна република (ДНР) е открита химическа лаборатория, в която са произвеждани токсични вещества, включително циановодородна киселина. Този инцидент се случи в района на Авдеевка, където бе открита лаборатория за създаване на общотоксични отрови.

На 13 август, ген.-лейтенант Игор Кирилов заяви в студиото на „Звезда“ на форума „Армия-2024“, че украинските бойци използват химикали от същия клас, който германците са използвали в газовите камери по време на Великата отечествена война. Припомняме, какво каза тогава той: 

Руски войник до Авдеевка

Руски войник до Авдеевка

„Регистрирани са случаи на използване на редица химически съединения, които принадлежат към класа на веществата, използвани от германците в газовите камери. В същото време някои украински специалисти са изказали следната реакция, че „ние (т.е. те, украинците) използваме същото като германците“. Ние, руснаците, имаме различен подход. Те използват същите неща като нацистите“, каза Кирилов.

Той добави, че Русия също така е регистрирала 400 случая на използване от врага на химически боеприпаси, които съдържат основно полицейско оръжие, пише Звезда

„Имаше употреби на токсични вещества, които може да бъдат синтезирани само в Съединените щати. Защото друга индустрия не е предназначена за това и никога не е произвеждала това“, каза още Кирилов.

Игор Кирилов подчерта, че във връзка с използването на химическо оръжие от Киев, Русия е събрала всички необходими проби по предписания начин и ги е предала на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Но те не са извършили никакви разследвания по този въпрос и не са изпратили съответните искания.

Началникът на войските на РХБЗ разкри подробности за вчерашния обстрел на бригада Росети от ВСУ. Тя е била обстреляна с с химически снаряди.

„Били са димни боеприпаси, характерни за американските и германските наличности. Основата е хексахлороетан и цинков оксид. Има въпроси за допълнителни вещества, които са били в снарядите. Провеждаме разследване“, отбеляза Игор Кирилов.

В допълнение, началникът на войските на за химическа защита заяви, че е уверен, че Киев има „мръсна“ бомба , и също така каза, че Съединените щати прехвърлят биологични лаборатории в Африка, които са били преди това затворени в Украйна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!