Роджър Уотърс от Pink Floyd похвали позицията на Турция за Палестина

Роджър Уотърс

Роджър Уотърс от Pink Floyd похвали позицията на Турция за Палестина

Музикантът и композитор Роджър Уотърс, съосновател на английската рок група Pink Floyd, изрази благодарност на Турция за нейната позиция по палестинския въпрос, пише Анадолската агенция.

„Не, сър (турския президент Реджеп Тайип) Ердоган, ние сме тези, които трябва да благодарим на вас и народа на Турция, че стоите като самотен глас на Запад срещу геноцида на нашите братя и сестри в Палестина“, каза Уотърс в публикация в X.

Той също така похвали скорошен видеоклип, споделен от турското президентство, като каза: „Филмът, който направихте, е брилянтен, състрадателен и красив. Ще се помни през 2040 г.“

По-рано президентът Ердоган благодари на Уотърс за споделянето на видеоклип, публикуван от дирекцията за комуникации на Турция в неговия акаунт в социалните медии.

Реджеп Ердоган, президент на Турция на милионен митинг

Реджеп Ердоган на митинга в подкрепа на Палестина

Видеото за първата годишнина от атаките на Израел в Палестина си представя бъдеще, в което геноцидът в Газа е световно признат, с музеи и филми, които го отбелязват. Във видеото децата питат своите баби и дядовци: „Какво правеше по време на геноцида, дядо?“

КритичноБГ обръща внимание, че това не е първият случай на принципна позиция на Роджър Уотърс по важни световни теми, която се различава от западния наратив.Още на 9 февруари 2023 г. музикантът говори пред Съвета за сигурност на ООН чрез видео връзка. Темата бе войната в Украйна.

Роджър Уотърс каза на срещата, че нахлуването в Украйна е незаконно и го осъди „по възможно най-категоричния начин“.

В същото време обаче той намекна и вината на Киев. „Руското нахлуване в Украйна не беше непровокирано, така че аз също осъждам провокаторите по най-категоричния възможен начин“, каза музикантът. Той добави, че „единственият разумен“ курс на действие сега е да се призове за незабавно прекратяване на огъня.

Уотърс призова за край на всички войни като цяло – и тогава, по думите му, човечеството ще може да „нахрани всички гладни“ и да избегне ядрена война.

„Вече не можем да допуснем нито един живот на украинец или руснак“.

Сградата на ООН

Сградата на ООН

Без никаква изненада постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица осъди думите на великия музикант от Pink Floyd като се заобяснява и го нападна. „Колко тъжно е за бившите фенове на Уотърс да го видят как се превръща в тухла в стената на руската дезинформация и пропаганда“, подчерта чиновникът, за който светът в този ден научи името му, цитирайки една от най-известните композиции на Pink Floyd, „Another Brick in the Wall“, записана през 1979 г.

На 22 юни тази година британският рок музикант Роджър Уотърс, участва на специално събитие в подкрепа на Палестина, проведено в Лондон.

Събитието, което се проведе в църквата Сейнт Панкрас, също включваше изпълнения на Юсуф Ислам (Кат Стивънс) и рапъра Лоуки (Карим Денис).

„Много от вас, като мен, не могат да сдържат сълзите си. Защото чувстваме през какво преминават нашите братя и сестри в Газа и други окупирани палестински територии“, каза Уотърс.

Музикантът припомни, че е посветил песента „Wish you be here“ на своя приятел от детството, но на това събитие пожела да я изпълни в подкрепа на Палестина. Уотърс също говори за необходимостта от ново лидерство в британската политика, което да се ръководи от морални принципи.

„Ние всички сме борци за правата на човека, главно за правата на палестинците. Ние сме войници във войната за съществуването на човешкия дух”, отбеляза музикантът.

След изпълнението си Уотърс изпълни песните „Wish you be here“ и „Bar“ с участниците в събитието.

На свой ред Юсуф Ислам каза, че е излязъл на сцената, за да предаде гласовете на децата от Газа.

„Защото те са най-невинните, най-чистите и не заслужават това, което им се случва. Който убие невинен живот, убива цялото човечество“, каза той.

Простреляно в главата палестинско дете в Газа. Снимка - Гардиън

Простреляно в главата палестинско дете в Газа. Снимка – Гардиън

Музикантът отбеляза, че децата от Газа не знаят какво ще им се случи на следващия ден. „За тях може да няма утре“, подчерта той. Ислам изпълни песента „Wild World“ в подкрепа на всички деца в ивицата Газа. На свой ред рапърът Лоуки изпълни песента „Palestine will never die“, която той написа за ивицата Газа и Палестина.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!