Путин: Започват фундаментални промени в международните отношения. Формира се нов световен ред! ВИДЕО

Владимир Путин, президент на Русия

Путин: Започват фундаментални промени в международните отношения. Формира се нов световен ред! 

Международните отношения навлязоха в епоха на фундаментални промени, а характерът на формирането на нов световен ред, отразяващ „разнообразието на цялата планета“, е необратим. Това заяви руският президент Владимир Путин на 11 октомври, говорейки на международния форум „Взаимовръзката на времената и цивилизациите – основа на мира и развитието“ в Ашхабад, цитиранн от Известия.

Държавният глава отбеляза, че всеобщият мир и развитието на страните могат да бъдат осигурени само при отчитане на мнението на всяка държава и народ, както и при зачитане на техния суверенитет.

„Убедени сме, че всеобщият мир и всестранното развитие могат да бъдат осигурени само въз основа на отчитане на мнението на всеки народ, като се зачита мнението на всяка държава за нейния суверенен курс, нейния мироглед, нейните традиции и религиозни идеи“, заяви Путин.

Срещата БРИКС в Южна Африка

Срещата БРИКС, състояла се в Южна Африка през 2023 г., която беше представена от страна на Русия от външния министър Сергей Лавров

Той добави, че Москва е отворена за диалог относно изграждането на нов световен ред и подкрепя възможно най-широката международна дискусия за това какви биха могли да бъдат параметрите на взаимодействие в зараждащия се многополюсен свят. Путин също така е готов да обсъжда въпросите за изграждането на нов световен ред с всички свои приятели, партньори и съмишленици, включително с форматите на Общността на независимите държави (ОНД), Евразийския икономически съюз (ЕАИС), Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и БРИКС.

Руският лидер изтъкна също, че принципите на толерантност, уважение и равенство между народите са търсени в съвременния свят и са особено важни на фона на глобалните промени. Според него днес той е близък и разбираем за всички разумни хора.

„Всичко това <…> е особено актуално и търсено в настоящата трудна обстановка, когато светът е изправен пред безпрецедентни заплахи, предизвикани от цивилизационни разломи, междуетнически и междуконфесионални конфликти, когато международните отношения навлязоха в епохата на глобални, фундаментални промени, когато се формира нов световен ред“, добави руският президент в рамките на форума.

По-рано, на 10 октомври, съветникът на руския президент Юрий Ушаков отбеляза, че БРИКС е пример за многополюсност и структура, която обединява различни държави на основата на суверенитет и взаимно уважение. Той също така отбеляза, че председателството на организацията през 2024 г. е от голямо значение за Русия.

Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи на Русия

Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи на Русия

Преди това, на 21 септември, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия планира да защитава многополярността на света заедно със своите партньори. Тя подчерта, че е необходимо да се възстанови централната координираща роля на ООН, тъй като тя е била отслабена поради желанието на Запада да принуди организацията да обслужва неговите интереси.

На свой ред Лоренцо Почини, доцент в катедрата по политическа философия и геополитика, консултант по стратегически анализ, геополитика и международни отношения, издател и журналист, каза на 4 септември, че Русия е водеща страна в многополюсен свят. Страната се отличава със своето национално и културно многообразие, а нейната работа тласка други страни към създаването на нов световен ред.

През юли колумнистът Хариант Мартаха, пишещ за InfoBRICS, отбеляза, че Турция иска да стане част от BRICS, защото подкрепя идеята за многополюсен свят . Експертът смята, че присъединяването към асоциацията ще позволи на Анкара да увеличи икономическия си потенциал чрез сътрудничество с много държави, чиито икономики се развиват бързо.

Преди това, на 17 май, Путин каза, че светът несъмнено става многополюсен . Държавният глава посочи, че онези, които все още се опитват да запазят своя монопол, трябва да разберат същността на процеса на многополярност и да го направят естествен и безконфликтен.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!