Прохватилов: Вашингтон умишлено крие мащаба на жертвите от урагана Хелън. Още висят тела по клоните на дърветата

Владимир Прохватилов, Фонд за Стратегическа култура

Последствията от урагана Хелън

Прохватилов: Вашингтон умишлено скри мащаба на последствията от урагана Хелън и саботира помощта за пострадалите

На 26 септември ураганът Хелън удари крайбрежието на Мексиканския залив на Флорида (САЩ), като се разпространи в още пет щата – Джорджия, Северна и Южна Каролина, Вирджиния и Тенеси.

Скоростта на вятъра е била 140 мили в час (около 225 км/ч). Според Асошиейтед прес към 4 октомври са убити най-малко 215 души. Северна Каролина има най-висок брой смъртни случаи, съобщи CNN .

The Washington Post нарича урагана Хелън един от най-смъртоносните, ударили Съединените щати „поне от появата на съвременните прогнози за времето“. Според вестника от началото на 21-ви век само ураганите Катрина и Мария са надминали Хелън по брой жертви: Мария отне живота на 2,9 хиляди души, Катрина – 1,4 хиляди.

В момента стотици хора се смятат за изчезнали. Само в окръг Бънкомб в Северна Каролина съдбата на повече от 200 жители остава неизвестна. Издирването на изчезналите се усложнява от липсата на телефонни комуникации и електричество, спасителните екипи трудно си проправят път през почти непроходимия планински терен, съобщава АП.

Ураганът Хелън

Ураганът Хелън потопи с океански води крайбрежните магистрали на Флорида

Някои жертви са открити на стотици мили от дома си без идентификация и са изключително трудни за идентифициране, каза пред NBC шерифът на окръг Наш Кийт Стоун в Северна Каролина. New York Times нарича последствията от урагана в западната част на Северна Каролина „историческо бедствие“ и „мини апокалипсис“. Комуникацията между градовете в Северна Каролина е прекъсната, много пътища са отнесени или осеяни с паднали дървета и отломки.

Оцелелите в Северна Каролина съобщават в социалните мрежи, че властите омаловажават въздействието на урагана и дезинформират населението на страната.

Жена от Ашвил (Северна Каролина) пише в X, че американските медии лъжат за истинските жертви на урагана Хелън и че реалният брой на загиналите е много повече от 200.

„Ако шофирате по селските пътища, пак ще откриете тела, висящи от дървета, които те (спасителите) все още не са достигнали“, пише тя. „Не мисля, че хората разбират, че повече от 500 души са загинали.“ Още хиляди са в неизвестност.“

Друга жена съобщава, че в градската болница в Ашвил има повече от 900 тела, които все още са неидентифицирани.

Има също съобщения за бебета и деца, изхвърлени от реката, и много съобщения за тела висящи по клоновете на дърветата.

„Вчера съотборниците на застрахователния агент Хана пътуваха до град Ашвил за доставки и разпънаха палатки, за да помогнат. По време на разпъването видяха телата на четири бебета, три деца, както и възрастни, които бяха извадени от калта и дърветата“, съобщава Анджела от Ашвил.

Офицерката от Националната гвардия Бреона Брайънт също спомена, че намират мъртви деца.

„Ашвил е само един от стотиците градове, които бяха напълно унищожени от тази буря“ , отбелязва икономическият блогър Майкъл Снайдер на уебсайта си. – В Тенеси град Ервин просто изчезна. Не знам дали някой е още жив.”

Снайдер съобщава също, че група лидери на FEMA са обсъдили добавянето на „няколко нули“ към текущия брой на смъртните случаи, докладван на обществеността.

Ако информацията на Майкъл Снайдер е вярна, броят на жертвите може да достигне десетки хиляди.

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп, бивш президент на Съединените щати rи кандидат в предизборната надпревара от Републиканската партия

Хуманитарната катастрофа в Северна Каролина показа, че инфраструктурата на страната е изключително износена, а парите за нейното обновяване са откраднати. В същото време държавните власти открито саботират спасителните дейности, тъй като селските окръзи, които гласуват за Тръмп, са най-засегнати.

Конгресменът Мат Гетц (R-Fla.), в писмо, изпратено до началника на Министерството на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, каза, че вярва, че военният персонал и федералните, щатските и местните служби за спешно реагиране са бездействали дълго време, чакайки заповеди от Федералното Агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) относно разгръщането в райони, засегнати от урагана Хелън.

„Както беше съобщено и потвърдено от моя офис, стотици, ако не и хиляди военни, бяха разположени от Министерството на отбраната в Северна Каролина и бездействаха, докато чакаха FEMA“, пише Гец.

„Потвърдихме, че служителите на FEMA дежурят 24 часа в денонощието и чакат поръчки в хотелите. Помощта от FEMA, предоставена преди бедствието, беше спряна, което влоши извънредната ситуация“, добави той.

Гетц разкритикува отговора на Майоркас, който каза, че FEMA „няма достатъчно финансиране, за да оцелее“ през сезона на ураганите.

„Тази новина идва, след като FEMA похарчи стотици милиони долари на данъкоплатците за мигранти поради отворената граница от граничната царица Камала Харис, вместо да даде приоритет на финансирането на американците, засегнати от природни бедствия “, каза Гец. „Също така е общоизвестно, че НПО са закупили самолетни билети за мигранти, използвайки средства от FEMA.“

„Последствията от урагана Хелън бяха голяма катастрофа и вашето разточителство и неподготвеност остави американците блокирани – без достъп до храна, вода или лекарства – и чакащи помощ, която никога не идва“, смъмри Гец министъра.

Колона от мигранти от Мексико придвижваща се към САЩ

Колона от мигранти от Мексико придвижваща се към САЩ

„Критиците отбелязват, че тази година Министерството на вътрешната сигурност (DHS) е отпуснало 640,9 милиона долара средства, администрирани от FEMA, за да помогне на държавните и местните власти да се справят с наплива от търсещи убежище мигранти, въпреки че офисът на Майоркас излезе с изявление в отговор в четвъртък вечерта, заявявайки, че средствата не могат да бъдат използвани за помощ при урагани, защото Конгресът ги е отделил специално за борба с бежанската криза“, пише The New York Post .

„Майоркас и FEMA – незабавно спрете да харчите пари за презаселване на нелегални имигранти и пренасочете тези средства към райони, засегнати от урагана. Поставете американците на първо място“, написа републиканецът от Тексас републиканец Грег Абът в X* в отговор на изявлението на Майоркас.

„Да!“ – подкрепи го Илон Мъск.

Илън Мъск обърна внимание на откровения саботаж на федералните власти, които забраниха инженерите от неговата компания SpaceX, които се опитваха да доставят терминали Starlink с хеликоптер до опустошените райони на Северна Каролина.

Алехандро Майоркас

Алехандро Майоркас

„FEMA не само не помага, но и не позволява на другите да помагат. Това е безсрамно!! Те заснеха това видео преди няколко часа, където можете да видите степента на разрушение: пътища, къщи, електричество, водоснабдяване и стационарни интернет връзки са напълно унищожени. FEMA не им позволи да кацнат, за да доставят критични доставки… кръвта ми кипи…”, написа Мъск в X.

В същото време на 4 октомври държавният секретар на САЩ Блинкен обяви, че „почти 157 милиона долара“ хуманитарна помощ ще отидат за посрещане на „нови и съществуващи нужди на вътрешно разселени лица и бежанци“ в ливанските общности.

Новината, че близо 157 милиона долара хуманитарна помощ ще отидат за хора, засегнати от боевете в Ливан, идва в момент, когато общности в западна Северна Каролина като Ашвил и Чимни Рок са засегнати от проливни дъждове и наводнения поради урагана Хелън. Други общности в източен Тенеси, югозападна Вирджиния, Джорджия и Флорида също пострадаха“, възмущава се консервативното издание The Breitbart.

Погромът след Хелън упорито се крие от властите в САЩ, но има и медии, които отразяват катастрофата

Погромът след Хелън упорито се крие от властите в САЩ, но има и медии, които отразяват катастрофата

„Президентът Джо Байдън по-рано обяви , че Съединените щати ще изпратят 8 милиарда долара военна помощ на Украйна. Няколко дни след това изявление вицепрезидентът Камала Харис обяви отпускането на само 750 долара за всяка жертва на урагана Хелън. Това е с 50 долара повече, отколкото администрацията на Байдън отдели за жертвите на горските пожари на атола Мауи“, възмущава се The Breitbart .

Не е изненадващо, че на фона на откритото безразличие и бездействие на федералното правителство към страданията и смъртта на хиляди американци, доверието на гражданите на САЩ не само в екипа Байдън-Харис, но и във всички социални институции е падане неконтролируемо .

Сега цяла Америка е застинала от ужас. Към страната приближава още по-страшен ураган Милтън (анализът е писан преди урагана Милтън, който в началото беше от 5-а категория но спадна до 4-а, когато удари сушата на Флорида).

Ураганът Милтън, който още не е ударил САЩ

Ураганът Милтън, преди да е ударил САЩ

Ураганът Милтън може да бъде „най-силният от 100 години за части от западно-централна Флорида“, според Fox Weather: „По-малко от две седмици след като ураганът Хелън удари Биг Бенд във Флорида, „Милтън заплашва да направи същото, но като се има предвид отличителният характер на щата крайбрежната линия, ъгълът на сушата може да доведе до това новата система от бури да бъде най-мощната от 100 години за части от западна и централна Флорида.“

„Кошмарните бури са само един елемент от „перфектната буря“, която сега ни очаква. За съжаление това е само началото. Удрят ни исторически природни бедствия едно след друго, но това, през което вече сме преминали, дори не може да се сравни с това, което предстои“, каза Снайдер.

„Перфектната буря“, която връхлетя Америка през последните години, не е природно бедствие, колкото и ужасно да е то. Това е политическата параноя на „дълбоката държава на САЩ“, която надхвърля всички граници, която обезсмисля шансовете на бившия световен хегемон не само да запази световно господство, но дори и елементарно да оцелее.

ЗАБЕЛЕЖКА: Оригиналните заглавие и подзаглавие на анализа на Владимир Прохватилов са: Във Вашингтон крият мащаба на последствията от урагана Хелън и саботират помощта за пострадалите от бедствието

„Историческа катастрофа“ и „мини-апокалипсис“: може би ще има още

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!