Проф. Миършаймър: Мир вече не може да стане с преговори, а само на бойното поле на Украйна. Няма значение дали Тръмп ще спечели

Изборите в САЩ за президент няма да повлияят съществено на конфликта в Украйна, независимо от това дали ще победи Доналд Тръмп или Камала Харис. Руснаците ще спечелят войната и Киев ще трябва да се съгласи с техните искания. Това заяви световноизместният американски политолог проф. Джон Миършаймър в интервю за ShanghaiEye.

Становището на Миършаймър, че няма да бъде от съществено значение, кой от двамата кандидати за поста спечели битката за Белия дом, дали този на републиканците или на демократите бе в контекста, че Тръмп многократно е заявявал и дори е заложил в предизборната си програма, че още от първия ден, ако е следващият държавен глава на Америка, ще се заеме да спре войната.

В този смисъл, конфликтът може да бъде решен само на бойното поле, добави той. По думите на политолога, мирът не може вече да бъде постигнат с мирни средства.

Видно е, обясни проф. Джон Миършаймър, че на фронта събитията се обрнаха в полза на руснаците. „Тогава те ще завземат дори повече територия, отколкото контролират в момента“, прогнозира още той.

Професорът обясни, че в един момент украинците ще се видят принудени да признаят, че не могат да издържат повече и ще поискат да седнат на масата на преговорите, на която обаче Русия ще бъде в качеството си на победител във войната.

КритичноБГ обръща внимание, че след военното нахлуване на Украйна в Русия, в Курска област, темпото на руснаците в зоната на СВО се удвои и тя завладя за около месец много населени места, а ВСУ не спират да отстъпват. След като украинските войски превзеха в първите дни на своето нахлуване град Суджа, президентът на Русия Владимир Путин пред медиите, че не вижда как страната му би водила мирни преговори с тези, които убиват невинни мирни граждани. Той визира информацията, че руски граждани от областта са били малтретирани и убивани от украински бойци, а доказателства бяха открити в техните телефони като снимков и видео материал. Част от шокиращите кадри бяха публикувани и в месинджъра Телеграм.

Руският сайт Аргументи и факти се обърна към политолога Александър Дудчак да коментира думите на проф. Джон Миършаймър, че резултатът от президентските избори в САЩ няма да повлияе съществено на хода на войната. Той заяви, че „поне един в САЩ казва нещата с истинските им имена.“

Според Дудчак, изборният резултат в САЩ ще има сериозно отражение основно върху това, в каква степен ще бъде финансирана Украйна по натък, имайки предвид, че републиканците са против Америка да плаща на Киев огромните суми и то на фона на това, че имат сериозни проблеми с експоненциално нарастващия им дълг.

Дудчак добави, че Западът не желае постигането на мир, като в това бъдат зачетени интересите на Русия.

„Те говорят за мир, но техният мир може да бъде установен само след като Русия, според техния план, бъде принудена да приеме ултиматум. Следователно всичко ще се реши на бойното поле.“

Политологът прогнозира, че западът ще достави на Киев ракети с далечен обсег, за да обстрелва територията на Русия и тя трябва да се подготви за този вариант: „Не трябва да очакваме нищо добро нито от Харис, нито от Тръмп“, отсече Дудчак.

Видният руски политолог засегна и темата за мирните преговори и становището по въпроса на проф. Джон Миършаймър. Той е категоричен, че страната му трябва да седне на преговорната маса само при вариант за безусловна капитулация на Украйна.

„Няма смисъл да преговаряме с Киев. Това е като общуване с ехото на Лондон и Вашингтон“,

даде пример той и допълни в заключение, че към този момент и републиканците и демократите са показали, че думите им не струват нищо, защото обещанията и ангажиментите не се спазват от тяхна страна. Той припомни, че Тръмп е скъсал всички споразумения с Иран, които са били изцяло по правилата на САЩ, които сами са нарушили.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!