Предполагаемият стрелец срещу Тръмп бил обсебен от Украйна и фен на батальона „Азов“. СНИМКИ

След като късно снощи изтече новината по световните агенции, че е имало пореден опит за покушение над бившия президент на САЩ и настоящ кандидат в битката за поста от страна на Републиканската партия Доналд Тръмп вече има по-голяма яснота и подробности.

Инцидентът се случва на 15 септември в близост до голф игрището, където е бил в този момент бившият държавен глава на Америка. Забелязан е мъж, който вероятно е бил въоръжен с автомат „Калашников“ (АК-47), чието дуло се е показало над огражденията, докато се е опитвал да се промъкне в близост до бившия президент, за да открие огън.

Въпросното оръжие по-късно е намерено, след като предполагаемия нападател е бил заловен от Сикрет сървис. То е било снабдено с телескопичен мерник за точност на стрелбата на големи разстояния.

Охранителят от Сикрет сървис е открил огън по предполагаемия нападател, въпреки, че не е имал директна видимост към него, заради оградите на голф игрището.

Служителят на службите се е ориентирал за нахождението му в момента, в който потенциалният убиец на Тръмп е промушил дулото на оръжието през мрежата, за да се прицели и да открие огън. В различните информационни масиви Критично откри разминаваща се информация за разстоянието между стрелеца и кандидата за президент.

То варира от 270 до 450 метра.

След откриването на огън от охранителя на Сикрет сървис, стрелецът успява да избяга и да се скрие в близките храсти. В този момент друга част от охраната на Тръмп успява да изведе политика невредим от голф игрището му, и да го скрие в безопасност в къщата му в Мар-а-Лаго, която е на около 5 километра от кортовете.

По-късно мъжът е заловен. Той се казва Райън Уесли Рут и е на 58 години. Оказва се, че същият има богато криминално минало.

Тук започват изключително интересни подробности за предполагаемия мераклия да убие президента на САЩ.

Синът на кандидата за държавен глава Доналд Тръмп – младши написа в страницата си в Х, бившата Туитър, че Рут е прекарвал доста време в занимание с лява пропаганда, т.е. с такава на Демократическата партия на САЩ. Синът на Тръмп го нарича – психопат.

Малко по-късно стана ясно, че същият е правил и дарения за демократите, макар и сумата да не може да се определи като значителна, защото става дума за 140 долара.

По-интересна обаче е украинската връзка!

Конгресменката от Републиканската партия и тяхно острие Марджъри Тейлър Грийн коментира в своя профил в Х, че 58-годишният Райън Уесли Рут е бил обсебен от конфликта в Украйна.

В интервю пред Newsweek въпросният мъж е изразил пълна подкрепа за Украйна и е заявил желанието си да подкрепи украинската армия. Той е казал пред медията, че е бил участвал активно в международния легион през 2022 г.

Причината, заради която не се бил включил като чуждестранен наемник в редиците на ВСУ е, че по това време той е бил вече на 56 години и е добавил, че му липсва достатъчно военен опит.

Той обаче бил готов да окаже подкрепа на Украйна като се присъедини към Легиона за сътрудничество.

Според The New York Post, Рут е пътувал до Украйна, за да подкрепи киевските власти, а според MSN News той е участвал и в набирането на средства за ВСУ. 

Телевизия ABC, позовавайки се на информатори съобщи, че правоохранителните органи са разследвали мъжа, заради ярко изразявано „разочарование от позицията на Тръмп по въпроса“, свързан с Украйна, т.е. че иска мирно разрешаване на конфликта.

По-късно Марджъри Тейлър Грийн публикува пост в своя профил в Х, в който твърди, че Райън Уесли Рут е участвал във видео,

което има за цел да подкрепи нацистите от отряда „Азов“,

организация, която е призната за терористична от Русия. Тя поиска незабавно потвърждение от органите на реда за тази информация и добавя, че американското правителство разполага с набор от данни за всеки американец, който е посещавал Украйна.

Веднага след опита за покушение на Доналд Тръмп настоящият президент на САЩ Джо Байдън публикува три последователни поста в своя официален канал в Х.

В първия той припомни, че многократно се е обявявал срещу политическото насилие в страната. Той съобщи, че е наредил на екипа си, че Сикрет сървис разполага с нужното да защити бившия президент на САЩ.

Във втория си пост Байдън пише, че е бил успокоен, че Тръмп е в безопасност, а службите събират информация за предполагаемия стрелец. В третия, че предполагаемия убиец е бил заловен и поздравява Сикрет сървис за добре свършената работа.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!